Dilemma

Snif snotter, snuit, slijm

hoest, keel zeur zeur, slijm

gillende oren, piepende longen, doof als een kwartel, slijm

heet boven, koud onder, slijm

geen lucht, geen slaap, één neusgat open ja twee

oh nee toch niet. Slijm.

Ik heb de griep dus. Had ik toch echt gedacht dat die aan mij voorbij zou gaan, zoals tot nu toe elk jaar. Mooi mezelf voor de gek gehouden. Geen griepprik gehaald, stel je voor zeg, omdat ik toevallig 60 ben en of kanker heb? Ik wil geen vage rotzooi waarvan de werking helemaal niet is aangetoond.

De hematoloog gaf me laatst nog op m'n kop: "Als u een infectie krijgt is die vele malen erger dan bij anderen", met de nadruk op als. Nou ik kreeg die griep toch niet, dus waar had ze 't over.

Afijn, na een heerlijke dag vorige week begon 's avonds de keel te zeuren, voorbode van een verkoudheid. Ik herkende dat gevoel van de laatste keer, vorig jaar juli op Terschelling, ja ziek op mijn eiland, nog nooit vertoond. En wat ik al verwachtte, naarmate de avond vorderde zwollen de slijmvliezen op en paste er geen zuchtje lucht meer door m'n neus. Geen beweging mogelijk die op normaal ademen leek, alles totaal dichtgetimmerd van binnen. Dan maar met m'n mond open op 't kussen. Wel, ten eerste ging ik liggen kwijlen en ten tweede, hoe 't kan weet ik niet, stroomde het snot uit m'n linker neusgat zonder dat ik kon snuiten. Dus met een gepropte tissue in dat ene gat en eentje bij de hand tegen het kwijlen een poging doen in slaap te komen. Vergeefse moeite, sloeg nergens op. Ik werd er heel agressief van en vervolgens doodmoe omdat die agressie nergens naar toe kon. Doodmoe en dan niet kunnen slapen hè.

Inmiddels ben ik een paar dagen verder en heb ik vermoedelijk het ergste achter de rug. Dat ergste uitte zich onder andere in vreemde pijnen, zoals in tandvlees en ruggengraat. En ik had opeens weer een sponspoot, de neuropathie kwam terug. M'n slaapritme is volkomen verstoord want ik ben uren op 's nachts en slaap het best tussen vijf en elf uur 's morgens. En hoezo hoef ik dan niet tig keer op te staan om te plassen? Hoezo kan ik dan wel heerlijk uren achter elkaar slapen?

Ik adem redelijk door de neus. Zou nu bijna wakker liggen van de geluiden die mijn verzwakte longen maken, piep, gorgel, snurk. Ik heb alleen nog diarree. Hoezo produceer ik van die blubber terwijl ik slechts drie mandarijntjes en een paar gekookte eieren op heb?

Volgende week vertrek ik met een vriendin naar mijn eiland. Zij heeft, nog voor m'n verjaardag, een chique hotelsuite gehuurd, uitzicht op het wad. Heb heel veel zin om te gaan, dus eis van mijn lijf dat het binnen een week weer gezond is. Nou ja gezond in de variant met kanker zonder griep dan.

Zoals gezegd was ik laatst bij de (vervangende) hematoloog. We spraken over de jaarlijkse controle van mijn lijf, de skeletfoto's die na een jaar worden gemaakt om te kijken hoe je lijf ervoor staat. Bleek dat ik verkeerd was ingelicht door m'n vaste arts. Er is helemaal geen sprake van een jaarlijkse controle. Ook worden geen skeletfoto's meer gemaakt, maar krijg je een speciaal soort scan, die veel nauwkeuriger is. Die echter alleen wordt afgenomen als er aanleiding toe is. Dus bij toegenomen ernstige klachten of zo. Eigenlijk heel logisch als je erover nadenkt.

Deze arts wilde mij een plezier doen vanwege de foutieve voorlichting. Omdat ik er toch min of meer op had gerekend zou ze de scan voor me aanvragen, als een soort pretscan. Helaas antwoordde ze nee op mijn vraag of je de foto's en de scan wel kon vergelijken. De scan laat veel meer zien dan de foto's, dus het beeld zou zelfs slechter kunnen zijn dan een jaar geleden. Wel zou ze kunnen aangeven of ik er beter of slechter aan toe ben dan een jaar geleden.

Ik ben het ziekenhuis uit gegaan met een positief, beetje speciaal gevoel. Ik kreeg de scan ook al is het ongebruikelijk. En ik was benieuwd naar mijn lijf, het gaat immers al maanden goed. Zou de scan dit aantonen?

Toen belde ik met een vriendin. Die zette me aan het denken, door hardop voor-en nadelen te benoemen van het afnemen van de scan. Ja je weet waar je aan toe bent, maar wil je dat echt weten? Het gaat immers goed, er is geen aanleiding. En de scan laat veel meer zien dan foto's. Doe je het niet, steek je dan je kop in het zand? En is dat erg?

Ik daag mijn lezers uit deze vragen voor henzelf te beantwoorden en een gefingeerde beslissing te nemen, wel of geen scan. Zelf ben ik er al uit. Wat ik besloten heb hou ik nog even vast tot het volgende bericht. Ben benieuwd naar jullie afwegingen, reacties zijn welkom!


3 reacties

Tja, lastig dilemma! Je voelt je nu goed (afgezien van die klote griep dan) en wat wil je met die scan bereiken? Dat je je plotseling minder goed gaat voelen als de scan aantoont dat de zaak verslechterd is? Moet je dan in actie komen en zo ja welke behandelingen zijn dan nog acceptabel voor de kwaliteit van leven? Of moet je gewoon nog even niets doen, nog even verder leven in de onwetendheid waarin je het grootste gedeelte van je leven hebt geleefd en ongestoord genieten van het feit dat je je nu goed voelt? Ik denk dat ik zelf voor het laatste zou kiezen. Elke actie zoals een scan vraagt nu eenmaal om een reactie en zolang ik er voor mezelf niet volledig van overtuigd ben dat die reactie me beter zou doen voelen.....kies ik er denk ik toch voor om me goed te voelen in onwetendheid.

Ik ben oprecht benieuwd naar jouw keuze! Sterkte met de griep en hoop intens dat je zonder slijm en hoest kunt genieten op Terschelling! Liefs, Rita.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Dat is daadwerkelijk een dilemma, mijn keuze zou zijn om niets te doen en af te wachten. De scan kan altijd nog als het minder gaat.

Dit lijkt een kort antwoord, maar zoals ik je heb leren kennen door je blog ga je hiervoor kiezen, vooral omdat je je zo goed voelt (afgezien van het gesnotter, gehoest etc.). Geniet van Terschelling, maak er een mooie vakantie van waar je op terug kan kijken. Lieve groet Corine


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ha, lotgenoot. Hier ook een persoontje dat de griep heeft gehad. Manlief liet zich inenten, werd prompt ziek en ik nam het over. Even leek het wel alsof ons hele dorp liep te sniffen en te blaffen. Tja, HET heerst. Zelf heb ik me nooit met die prikken laten enten, krijg er ook geen oproep voor en was nooit zo griepgevoelig. Nu wel dus. Blijkbaar ben je er als kankerpatiënt toch vatbaar voor. En hij blijkt ook hardnekkig te zijn, sinds december ben ik grootverbruiker van tissues en met vlagen lijkt er een hond in huis te zitten. Het neemt af en komt dan weer even vrolijk terug. Toch even laten checken bij de huisarts, maar die vond het niet verontrustend. Vanwege wat verhoogde ontstekingswaarden voor de zekerheid een antibioticakuurtje gekregen (iets wat ik zelden heb geslikt, dus gelijk ook mijn ingewanden van slag). Er kwam op een gegeven moment zelfs snot uit mijn -niet meer bestaand - oogje. Die infectie is simpel bestreden met druppels. Nu weer een paar weken op de been al is het hoestje nog niet weg. Kwestie van volhouden?

Tja die scan... een moeilijke gewetensvraag. Maar het weten hoe het er met me voorstaat brengt mij altijd toch weer rust op de een of andere manier. Ik ga trouw elk half jaar. En ja.. ook de borstenbus, het uitstijkje etc. Maar ja, ik ben van nature nieuwsgierig en dat verklaart een boel. Ook wil ik altijd weten hoe een en ander werkt in mijn lijf dus vind die foto's ook wel interessant; nooit te oud om te leren. Omdat ik 'bewust' wil leven, wil ik ook weten hoe het met mijn stoffelijke lijf staat, ik zorg immers ook voor mijn geestelijk welzijn. Het weerhoud me er niet van gewoon de leuke dingen te blijven doen en te genieten, Blijkbaar lukt het me goed (volgens 'de buitenwereld') om de zaken gescheiden te houden. Natuurlijk sta ik wel eens stil bij het gevaar voor slechte uitslagen, die zullen hoe dan ook wel een keer komen maar daar kan ik weinig aan veranderen, Kanker kun je niet ontlopen. Daar ben ik inmiddels wel achter. Niet drinken, niet roken, niet zonnen? En toch kanker gekregen...
Ik ga gewoon af op mijn gevoel, mijn intuïtie. Maar zo'n aangeboden extra scan kun je ook zien als een soort nul-meting van je lijf. Misschien heb je er later weer profijt van als er weer vermoedens zijn van onrust. Dan heb je wél een basis liggen ...
Dit soort beslissingen zijn altijd patiënt-afhankelijk en zeer persoonlijk. En iedereen; arts - patient - andere betrokkenen, zullen de beslissing moeten respecteren. Sterkte ermee, en veel plezier op 't eiland! Laat de griep maar lekker uitwaaien daar...



Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14