Minder vlees beter? GEEN of zo min mogelijk bewerkte voeding is key! Cardio of kracht?

Minder vlees? Veel mensen zie ik zeggen "minder vlees" en dat dacht ik ook. Dat zou beter voor je zijn? Want ja je leest dat overal toch! En met klimaat (hysterie), co2 wordt dat nog eens extra gepromoot. Is dat wel waar? Hoe zit dat? Ik ben echter weer heel wat onderzoek verder. En kom een veel betere ook erg eenvoudige conclusie. Niet alleen voor kanker zelfs, nee voor àlle welvaartsziektes. Het gaat niet om groente, vlees of fruit. Je  mag en kan àlles eten. Niet teveel, niet te vaak, 12-16u rust per dag niet eten. Maar allerbelangrijkste is;  Als het maar NIET of zo min mogelijk BEWERKT is. Dus een gras gevoerd stuk vlees is juist zéér gezond en kan je zelfs helemaal op leven, bevat óók vitamines Ik bestel het bij eerlijketen overigens. 3 stuks fruit? ik weet het nog niet zo net. (want? fructose is ook suiker!)

Er zijn mensen met darmklachten die met een carnivoor dieet daar zelfs van die klachten genezen na jarenlang geklooid te hebben met plantaardig. Die kant heeft ook mij verbaasd. Laat duidelijk zijn: Een bewerkte worst die maandenlang goed kan blijven, is zeer slecht. Maar de bewerkte vegan vleesvervangers in de supermarkt ook! Daar zitten allerlei zwaarbewerkte plantaardige (klinkt goed is  het dus zeker niet) oliëen in, gemodificeerde soja en tarwe, en conserveermiddelen. Sterker zelfs, je focus moet zijn vermijd bewerkte plantaardige oliëen zoals zonnebloem, lijnzaad, palmolie. Enige wat juist wel goed is: olijfolie geschikt voor verwarming 1e persing dus.
En vlees niet goed? Vergeet het blue zones verhaal, zit vol propaganda en is antivlees. Is veel video van te vinden waarin het verhaal ontkracht wordt ook. In elk geval; Mensen eten al zolang als ze bestaan alles door elkaar, vlees, vis, groente, peulvruchten zijn allemaal goed. Als het maar puur natuur is. That is key!

Inmiddels ben ik dus redelijk koolhydraatarm (ik haal ze liefst wel uit echte groente en fruit. Maar liever niet teveel koolhydraten uit brood, want ook dat is behoorlijk bewerkt) Of soms pasta, maar dan is het volkoren pasta. Liever zilvervliesrijst of cinoia. In elk geval niet continue heel vezel en koolhydraat rijk eten voor mij. 

Méér eiwit + kracht training? minder cardio?
Ik ben  juist veel méér eiwitrijk gaan eten. Om twee redenen. Er is een andere levensbedreiging als je je gaat verdiepen in gezond oud worden, en dat is spierverlies en daardoor op hogere leeftijd makkelijk kunnen vallen en botbreuk (heupbreuk is doodsoorzaak nummer 2 aan het worden!). Mensen worden niet ouder door alleen ouderdom, ook door gebrek aan weerstand op hun spieren. Zittende beroepen en urenlang tv/mobieltje kijken.
Dus? Krachttraining! Minder cardio, wel wandelen. Cardio zoals hardlopen is een aanslag op je botten, verhoogt cortisol. Wel eens een heel gespierde brede marathon loper gezien? nee! wel veel mensen die hardlopen gehoord met klachten en toch nog een buikje? JA, dat komt door? te weining eiwit, teveel cardio, te weining kracht training. het moet in balans.

Ik ben doordat ik zo dun was geworden, daar opmerkingen over kreeg, maar ook door dat verhaal van spierverlies te ontdekken, krachttraining gaan doen. In ruil voor het hardlopen en fietsen. En zo kom je óók weer op voeding uit en kennis daarvan. Spieren erbij krijgen is behoorlijk lastig, Veeeeel moeilijker dan vet!. Ze hebben prikkels nodig om te groeien èn voeding. Nadeel van (te) veel groente is voor mij nu geworden dat dat véél darminhoud is. Anders zou je inderdaad uit kikkererwten, spinazie, bonen veel eiwit kunnen halen. Maar bonen , kool e.d. zijn ook erg gasvormend. Of zelfs verstoppend zoals champignons, Daar moet ik  erg mee oppassen. Veel darminhoud is weer vaker ontlasting, dus klachten sneller en vaker spoelen. 
En werkt dat allemaal echt?
JA, ik heb het met voedings en fittness apps, en "slimme" weegschaal allemaal goed bijgehouden. En foto;s vergelijken, zie je het ook.
Ik ben al met al 6kg meer gespierd geworden in 1,5 jaar. Van 75 naar 81 kg gegaan door 4-5/week krachttraining te doen en ietsje meer te eten gemiddeld in periodes met weer (lean bulk) en wat minder (mini cuts of lean cut). En slechts klein beetje vet maar erbij (1 kg), Heb zeker niet meer die bierpens van vroeger (ik heb een foto van mezelf gevonden ver voor de operatie en deze lifestyle. En schrok er zelf van). Ik ga nu dit lukt de spieren zien te behouden en met wandelen/fietsen en klein calorietekort weer het lijf van een 30-jarige te krijgen voor deze zomer. (Mijn vrouw vindt dat overigens nu al) 

Dat is mijn wraak op het kanker avontuur. Een mooi sportief lijf.  Alles kunnen, met enige beperking het spoelen eens in 2 dagen en een flink litteken op de buik van de stoma.

Foto 1 is na de 1e operatie in 2021. ca 75kg
Foto 2 is recent op vakantie 2024 aan het "dippen" ca 81kg. 
Foto 3 is 2023 in de basic fit waar ik nu vaak te vinden ben

 

2 reacties

Heel interessant. Wat goed dat je dit deelt. Dit zouden meer mensen moeten weten. Ik ben er ook pas ingegedoken en ik herken ook de videos die je deelt. Zelf ben ik sinds 1 maand pas carnivoor gaan eten met af en toe even steggelen om en s avonds eet ik meestal wel wat koolhydraten of chocolade. Ik heb geen kanker maar ik wil gezond leven en ik zie vanwege mijn werk wat verwoestend koolhydraten zijn!  Heel gaaf dat je dit hier deelt. Mijn inzicht is nu dat mensen die vegetarisch leven zich zelf eigenlijk te kort doen zacht gezegd....ze zijn overwegend ondervoed met alle gezondheids risico s als gevolg! Jason Fung is ook een hele goede wetenschapper net als een hele  lijst andere professionals, maar helaas worden mensen afgeraden om op de media hun info te zoeken want dat zou allemaal niet kloppen vooral niet als het nogal schreeuwerig overkomt zoals op het eerste gezicht lijkt bij de video die jij deelt......maar daar moeten we ons niet door laten aflijden. Het gaat om de boodschap dat koolhydraten kanker bevorderen. Dat is wat ik zeker weet na maanden lang alles te hebben gelezen over het verband tussen suiker en kanker. 

 

Laatst bewerkt: 12/04/2024 - 11:12