Vergoedingen als je kanker hebt (gehad)
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonMaak je extra kosten door kanker of de behandeling, zoals reiskosten? Of heb je langere tijd hulpmiddelen nodig? Misschien vergoedt de zorgverzekeraar een deel van de kosten. Of kun je geld krijgen van de overheid.
Op deze pagina lees je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen van mensen die kanker hebben, of hebben gehad:
- Heb ik recht op vergoedingen of tegemoetkoming vanuit mijn gemeente?
- Kan ik ziektekosten aftrekken van mijn belasting?
- Krijg ik een vergoeding van de kosten voor vervoer naar het ziekenhuis?
- Krijg ik fysiotherapie vergoed tijdens of na mijn behandeling?
- Krijg ik oedeemtherapie vergoed tijdens of na mijn behandeling?
- Krijg ik psychologische hulp vergoed tijdens of na mijn behandeling?
- Ik heb ongeneeslijke kanker. Heb ik recht op een persoonsgebonden budget (PGB)?
Of ga direct naar de website van de Rijksoverheid: Wat kan ik doen als ik veel zorgkosten heb?
Ik heb kanker (gehad) en heb weinig inkomen. Heb ik recht op vergoedingen of een tegemoetkoming vanuit mijn gemeente?
Soms kun je van de gemeente extra geld krijgen. Bijvoorbeeld omdat je door je ziekte niet genoeg inkomen hebt, en daardoor in de financiële problemen kunt komen. Of als je door de kanker beperkt wordt en/of een andere ziekte hebt gekregen. Bekijk welke gemeentelijke regelingen er zijn.
Meer informatie en hulp kun je vinden op de website van je gemeente. Heeft jouw gemeente een buurtteam of sociaal wijkteam, dan kun je daar terecht met al je vragen.
Ik heb kanker (gehad). Kan ik ziektekosten aftrekken van mijn belasting?
Sommige ziektekosten kun je opgeven bij je aangifte voor de inkomstenbelasting. Je betaalt dan vervolgens minder belasting.
Het gaat bijvoorbeeld om medicijnen, hulpmiddelen, reiskosten, een bepaald dieet, extra kleding en beddengoed. Kijk op de website van de Belastingdienst op deze pagina's:
- Welke vervoerskosten mag ik bij ziekte en invaliditeit aftrekken?
- Tegemoetkoming specifieke zorgkosten.
Krijg ik een vergoeding van de kosten voor vervoer naar het ziekenhuis?
Moet je voor een behandeling met chemotherapie, bestraling of immunotherapie naar het ziekenhuis? Of voor de nacontroles die direct samenhangen met deze behandelingen? Dan betaalt jouw zorgverzekeraar de vervoerskosten naar en van het ziekenhuis. Dit geldt voor vervoer met je eigen auto, met het openbaar vervoer of met een (regio)taxi.
In andere gevallen vergoedt de verzekeraar de kosten meestal niet. Bijvoorbeeld als je voor onderzoeken naar het ziekenhuis moet.
Vraag altijd van tevoren toestemming van je zorgverzekeraar. Vraag ook welk vervoersbedrijf je moet gebruiken. Kies niet zelf een vervoersbedrijf, anders loop je het risico dat je zelf de kosten moet betalen.
Goed om te weten: je betaalt altijd een eigen bijdrage. Ga je met een taxi, dan mag je mantelzorger (partner, naaste) niet gratis meerijden.
Is ziekenvervoer opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering?
Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over het ziekenvervoer van en naar het ziekenhuis. Vooral over de vergoeding daarvan uit je zorgverzekering. Lees verder over ziekenvervoer en de basisverzekering.
Krijg ik fysiotherapie vergoed tijdens of na mijn behandeling?
Vanuit de basisverzekering krijg je niet standaard een vergoeding voor fysiotherapie als je kanker hebt, of hebt gehad. Er zijn wel uitzonderingen. Vraag je verpleegkundige of zorgverzekeraar of je in jouw situatie recht hebt op een vergoeding.
Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je meestal een aantal sessies fysiotherapie vergoed. Die kun je gebruiken voor de fysiotherapie die je niet vergoed krijgt vanuit de basisverzekering.
Krijg ik oedeemtherapie vergoed tijdens of na mijn behandeling?
Vanuit de basisverzekering krijg je niet standaard een vergoeding voor oedeemtherapie als je kanker hebt, of hebt gehad. Er zijn wel uitzonderingen. Vraag je verpleegkundige of zorgverzekeraar of je in jouw situatie recht hebt op een vergoeding.
Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je meestal een aantal sessies oedeemtherapie vergoed. Die kun je gebruiken voor de oedeemtherapie die je niet vergoed krijgt vanuit de basisverzekering.
Krijg ik psychologische hulp vergoed tijdens of na mijn behandeling?
Psychologische hulp bij kanker wordt meestal vergoed uit de Basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. De afkorting GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Dat is de zorg voor mensen met psychische klachten.
Je zorgverzekeraar vergoedt deze behandelingen uit het basispakket. Je hebt wel een verwijzing van je huisarts nodig. Let op: de voorwaarden voor vergoeding per zorgverzekeraar kunnen verschillen. En de kosten van psychologische behandeling worden verrekend met je eigen risico.
Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar. Of bekijk de informatie over vergoeding van psychologische hulp op Consumentenbond.nl.
Ik heb kanker en kan niet meer beter worden. Heb ik recht op een persoonsgebonden budget (pgb)?
Als je ongeneeslijk ziek bent en daardoor extra zorg nodig hebt, kun je van de overheid een persoonsgebonden budget (pgb) krijgen. Met dit geld kun je zelf je eigen zorg, begeleiding of hulp inkopen.
Lees op Rijksoverheid.nl meer informatie over een PGB aanvragen. Of bekijk de informatie over PGB op overpalliatievezorg.nl.