Operatie bij atypisch fibroxanthoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De arts haalt de tumor bijna altijd weg met een operatie. Soms krijg je daarna nog bestraling.

Lees op deze pagina over:

Hoe gaat de operatie bij atypisch fibroxanthoom?

Je krijgt een verdoving op de plek van de tumor. Daarna snijdt de arts het atypisch fibroxanthoom weg. De arts snijdt ook altijd een extra randje huid mee. Daar kunnen ook nog kankercellen in zitten. Na de operatie maakt de arts de wond weer dicht.

Een patholoog onderzoekt onder de microscoop of er nog kankercellen in de randjes van de tumor zitten. Is dat zo? Dan krijg je soms nog een operatie. Dan snijdt de arts rond het wondje nog een extra stukje weg.

Hoe gaat een operatie met de Mohs-techniek?

Heb je een atypisch fibroxanthoom op je hoofd, gezicht of hals? Dan kun je soms een operatie krijgen waarbij de arts zo min mogelijk gezonde huid wegsnijdt. Dit gebeurt met de Mohs-techniek.

Je krijgt een verdoving van de huid bij de tumor. Daarna haalt de arts de tumor krap weg. Dat betekent dat de arts zo weinig mogelijk gezonde huid wegsnijdt.

De patholoog onderzoekt de tumor onder de microscoop. Is de tumor nog niet helemaal weg? Dan snijdt de arts een extra reepje huid weg. De arts onderzoekt dit ook weer meteen. En zo gaat dit verder tot er geen kanker meer in de randen zit. Op deze manier blijft de wond zo klein mogelijk.

Zo’n operatie kan een paar uur duren, omdat het lab de stukjes huid meteen onderzoekt. Soms moet je tussendoor wachten op de uitslag.

Weefselonderzoek na de operatie

Na de operatie onderzoekt een patholoog de tumor. Soms blijkt dan dat je geen atypisch fibroxanthoom hebt, maar een pleiomorf dermaal sarcoom. Dat lijkt op elkaar, alleen zit een pleiomorf dermaal sarcoom dieper in je huid.

Bestraling na de operatie

Soms krijg je na de operatie bestraling. Daarmee kan de arts kankercellen kapot maken die er misschien nog zitten.

Lees meer over bestraling bij atypisch fibroxanthoom.

Colofon

Met medewerking van:

foto lotte van lee

Dr. Lotte van Lee

Dermatoloog, Erasmus MC

Linkedin

foto rick waalboer

Dr. Rick Waalboer-Spuij

Dermatoloog, Erasmus MC

Illustratie mensen

Mensen die atypisch fibroxanthoom hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2024