Operatie van de galblaas

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Niet veel mensen komen in aanmerking voor een operatie bij galblaaskanker. Lees meer over hoe de operatie gaat.

Sommige mensen met galblaaskanker krijgen een operatie. De chirurg verwijdert dan de hele galblaas. Het kan nodig zijn dat de chirurg ook een deel van de lever weghaalt en de lymfeklieren eromheen. Dat gebeurt als de tumor groot is. Door de operatie is er een kans dat je (helemaal) geneest van de kanker.

Lees op deze pagina verder over:

Kom ik in aanmerking voor een operatie?

Over het algemeen krijg je alleen een operatie als de chirurg de hele tumor kan verwijderen. Bij uitgezaaide galblaaskanker of als de tumor in andere organen is gegroeid, is een operatie niet mogelijk.

Kom je in aanmerking voor een operatie, dan krijg je vooraf nog een aantal extra onderzoeken:

Onderzoek naar kankercellen in de buik voor de operatie

Als je in aanmerking komt voor een operatie, doet de chirurg vaak eerst een kijkoperatie. De chirurg bekijkt dan of er inderdaad geen kankercellen in het lichaam zitten. Met een kijkoperatie is dit beter te zien dan op de scans. De chirurg bekijkt onder andere het buikvlies en de lever.

Zijn er wel uitzaaiingen te zien, dan zal de chirurg dat met je bespreken. Meestal wordt de galblaas dan niet verwijderd. Je kunt alleen een operatie krijgen als er een kans is dat je helemaal geneest van de kanker.

Hoe gaat een kijkoperatie bij galblaaskanker?

De arts maakt bij de kijkoperatie enkele kleine sneetjes in de buik. Hij of zij kan via een sneetje een buis in de buik brengen om zo in de buik te kijken. Ook kunnen via de sneetjes instrumenten in de buik gebracht worden, bijvoorbeeld om een biopt te nemen.

Voor een kijkoperatie word je een dag opgenomen in het ziekenhuis. Een kijkoperatie kan complicaties geven, zoals een bloeding of een infectie.

Hoe gaat de operatie bij galblaaskanker?

Bij de operatie verwijdert de chirurg de galblaas. Omdat de galblaas tegen de lever aan ligt, verwijdert de chirurg vaak ook een randje van de lever. Ook worden de lymfeklieren rondom de galblaas en galwegen verwijderd.

Een tweede operatie als galblaaskanker toevallig is ontdekt

Als galblaaskanker toevallig ontdekt is bij een operatie voor bijvoorbeeld galstenen of een galblaasontsteking, krijg je soms opnieuw een operatie.

De chirurg verwijdert in deze tweede operatie dan ook een randje van de lever waar de galblaas heeft gezeten en de lymfeklieren.

De operatie duurt langer dan de eerste galblaasoperatie. Ook kan deze operatie minder vaak met een kijkoperatie. Na de operatie verblijf je gemiddeld enkele dagen in het ziekenhuis. Soms ontstaan complicaties waardoor de opname langer duurt.

Deze tweede operatie is niet nodig als de tumor nog heel klein is en volledig is verwijderd bij de eerste operatie. 

Na de operatie

Om zeker te weten of je galblaaskanker hebt, onderzoekt de patholoog een stukje van de tumor.

De patholoog onderzoekt waar de tumor is ontstaan. Soms is dat niet 100% duidelijk op de scans te zien. Een tumor in de galblaas kan ook ontstaan zijn in bijvoorbeeld de galwegen of de alvleesklier. Het gaat dan om galwegkanker of om alvleesklierkanker.

Waar de tumor is ontstaan, maakt uit voor de behandeling. Is de kanker vanuit de galwegen in de galblaas gegroeid, dan heet de kanker galwegkanker. Ook vertelt de chirurg na de operatie of de tumor helemaal verwijderd is en of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zaten. 

Complicaties en gevolgen van de operatie

Voor de operatie bespreek je met de chirurg de mogelijke complicaties die kunnen ontstaan en de gevolgen van de operatie. Krijg je een operatie voor galblaaskanker, dan kun je te maken krijgen met de volgende klachten:  

Slechter werken van spijsvertering

Je maag en darmen werken tijdelijk niet. Hierdoor kun je minder goed eten en ben je soms misselijk. Soms duurt dit langer dan een week. Soms krijg je dan tijdelijk sondevoeding via een slangetje in de darm.

Lekkage van gal in de buik of een infectie

Een mogelijk gevolg van de operatie aan de galblaas en de lever is gallekkage. Gallekkage betekent dat er gal vanuit de galwegen in de buikholte lekt. Meestal krijg je een stent in de galwegen bij gallekkage.

Je kunt ook een infectie krijgen na de operatie. De arts kan de infectie behandelen met antibiotica. Soms is een CT-scan nodig en verwijdert de arts het vocht met een drain.

Een slecht werkende lever

Als tijdens de operatie een stuk van de lever verwijderd wordt, moet het stuk lever dat overblijft het werk doen na de operatie. Dit stuk lever heet de restlever. Meestal gaat dat goed. De restlever groeit in ongeveer 6 weken weer zo groot als een volledige lever.

Werkt de restlever niet goed na de operatie, of is er een infectie of een andere complicatie opgetreden? Dan moet de lever te hard werken en kan hij niet goed aangroeien. Soms stopt de lever hierdoor met werken. Dat heet leverfalen. Leverfalen kan levensbedreigend zijn.

Elke operatie geeft risico op complicaties: 

  • Nabloeding
  • Infectie van de wond
  • Longontsteking
  • Trombose: een bloedpropje in de bloedvaten

Colofon

Met medewerking van:

Foto Philip de Reuver

Dr. Philip de Reuver

Gastrointestinaal chirurg, Radboudumc

LinkedIn

Afbeelding mensen

Mensen die galblaaskanker hebben (gehad)

Foto Mike van Dooren

Mike van Dooren, MSc.

Arts-onderzoeker, Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021