Nazorg en controle bij een GIST
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonNa de behandeling van een GIST kom je regelmatig op controle. De arts bespreekt dan met je hoe het met je gaat.
De controles zijn meestal in het ziekenhuis, maar soms ook bij de huisarts. Andere woorden voor controle zijn: nacontrole of follow-up.
Lees op deze pagina over:
- Onderzoeken tijdens de controles
- Gevolgen van de behandeling bespreken
- Als je klachten hebt tussen de controles in
- Hoe vaak op controle?
- Controles als je niet meer beter wordt
- Angst voor controles
- Niet verplicht
- Liever langer onder controle
Onderzoeken tijdens de controles
Je krijgt tijdens de controles regelmatig een CT-scan en een bloedonderzoek. Soms krijg je ook andere onderzoeken, maar die zijn niet standaard.
Gevolgen van de behandeling bespreken
Op de controle-afspraak bespreek je of je last hebt van klachten die door de behandeling komen. Misschien valt er iets aan je klachten te doen.
Je arts of verpleegkundige kunnen je verwijzen naar een andere zorgverlener die je met de klacht kan helpen. Zoals een diëtist.
Als je klachten hebt tussen de controles in
Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Bespreek je klachten met je huisarts of casemanager, of vervroeg je afspraak in het ziekenhuis. De arts onderzoekt je en probeert de oorzaak van de klachten op te sporen.
Hoe vaak op controle?
Hoe vaak je op controle komt en hoe lang dat doorgaat, hangt af van je persoonlijke situatie. De arts stelt samen met jou een controleschema op, op basis van de nationale richtlijn voor GIST.
In het begin zijn de controles vaker. De kans op terugkeer van een GIST wordt namelijk kleiner naarmate de diagnose langer geleden is.
Controles als je niet meer beter wordt
Ook als je niet meer kunt genezen van een GIST, kun je op controle komen. Met de arts kun je overleggen of je dat wilt, en hoe vaak. De arts onderzoekt of de ziekte stabiel is, of dat een andere behandeling je misschien kan helpen.
Angst voor controles
Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.
Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.
Niet verplicht
De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van je lichaam je kunt letten.
Liever langer onder controle
Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.