Gevolgen van multipel myeloom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Multipel myeloom heeft invloed op je dagelijks leven. Tijdens de behandeling, maar ook erna. Je kunt nog jaren last hebben van de gevolgen van de behandeling, zoals botpijn of neuropathie. Je kunt hierbij hulp krijgen. Vraag dit na bij je hematoloog.

Op deze pagina lees je meer over de gevolgen op lange termijn. Sommige gevolgen komen ook voor bij mensen met andere soorten kanker. Dan verwijzen we je door naar de algemene informatie. 

Klachten bij multipel myeloom kunnen zijn: 

  • Vermoeidheid. De meest voorkomende klacht bij mensen met multipel myeloom is vermoeidheid.  
  • Botpijn. Veel mensen met multipel myeloom hebben last van pijn in een bot. Meestal is er een behandeling tegen de pijn. Lees verder over pijn bij kanker.
  • Moeite met bewegen. Als je bot zwak is of als je botpijn hebt, kan bewegen lastig zijn. Bespreek met je arts wat je wel en niet kunt doen. En laat je begeleiden door een fysiotherapeut. Hij of zij kan je helpen door langzaam steeds meer op te bouwen. 
  • Neuropathie als bijwerking van de medicijnen.
  • Niet meer beter worden. Mensen met multipel myeloom kunnen nog wel jaren leven met de ziekte. Hoe doe je dat, leven als je niet meer beter wordt? 
  • Problemen met het geheugen.

Ben je benieuwd hoe vaak deze klachten voorkomen? Bekijk dit in de grafieken onderaan deze pagina.

Lees bij patiëntenorganisatie Hematon wat je zelf kunt doen als je Multipel Myeloom hebt

Of lees verder over:

Hoe vaak hebben mensen last van de klachten?

Veel mensen met multipel myeloom hebben last van vermoeidheid. Bekijk meer gevolgen door op het pijltje te klikken. In de grafiek zie je ook hoe vaak de klachten voorkomen bij mensen die geen multipel myeloom hebben. 

Hoe lang hebben mensen last van de klachten?

Sommige mensen hebben kort last van de klachten, anderen houden blijvend last. Bekijk meer klachten door op het pijltje te klikken.  

Goed om te weten: deze cijfers zijn geen voorspellingen maar gemiddelden van een grote groep mensen met dezelfde soort kanker. Lees meer over de cijfers.

Extra hulp en ondersteuning

Er zijn verschillende zorgverleners die je extra kunnen begeleiden bij klachten bij kanker. Zowel in als buiten het ziekenhuis. Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker. Via kanker.nl kun je zorg- en hulpverleners vinden die ervaring hebben met kanker. 

Colofon

Met medewerking van:

Logo Hematon

Hematon

Patiëntenorganisatie

Website

IKNL

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)

Illustratie mensen

Mensen die multipel myeloom hebben (gehad)

logo nvvh

Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023