Soorten nierkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij nierkanker gaat het bijna altijd om niercelkanker. Er zijn ook andere vormen van nierkanker. Die zijn zeldzaam.
Er zijn verschillende vormen van nierkanker, zoals:
- Niercelkanker: deze soort komt het meeste voor. Niercelkanker ontstaat in de nierbuisjes. Ongeveer 9 van de 10 mensen met nierkanker heeft niercelkanker.
- Wilms tumor: deze tumor komt bijna alleen bij kinderen voor. Lees informatie over een Wilms tumor op de website nieren.nl.
De informatie op kanker.nl gaat alleen over niercelkanker (niercelcarcinoom).
Soorten niercelkanker
Bijna alle mensen met nierkanker hebben de soort niercelkanker.
Er zijn verschillende soorten niercelkanker. De verschillen kan de arts onder de microscoop zien als hij of zij de kankercellen bekijkt. Je behandeling hangt af van het type niercelkanker dat je hebt. Je arts vertelt je meer over jouw soort niercelkanker.
Heldercellige niercelkanker
De meest voorkomende soort niercelkanker is heldercellige niercelkanker. Heldercellig betekent dat de cellen er onder de microscoop helder of bleek uitzien. Ongeveer 8 van de 10 mensen met niercelkanker heeft deze vorm. Heldercellige niercelkanker kan langzaam groeien, of juist snel.
Papillair niercelkanker
Bij ongeveer 1 of 2 op de 10 mensen met niercelkanker is de kanker papillair. Papillair betekent dat de cellen er onder de microscoop als wratjes uitzien. Er zijn 2 typen papillair niercelkanker. Je arts vertelt je hier meer over.
Chromofoob niercelkanker
Deze vorm komt heel weinig voor. Ongeveer 4 op de 100 mensen met niercelkanker heeft chromofoob niercelkanker. De vooruitzichten zijn meestal goed.
Andere typen niercelkanker
Daarnaast zijn er nog een aantal zeer zeldzame typen niercelkanker, zoals:
- verzamelbuiscarcinoom
- multiloculair cystisch niercelcarcinoom
- medullair carcinoom
- mucineus tubulair en spindelcel carcinoom
- neuroblastoom-geassocieerd niercelcarcinoom
- ongeclassificeerd niercelcarcinoom
Op kanker.nl staat geen informatie over deze vormen. Er is meer informatie te vinden in bijvoorbeeld de medische richtlijn (Engelstalig).