Bestraling bij plaveiselcelcarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bestraling is soms een behandeling bij plaveiselcelcarcinoom. Je kunt bestraling krijgen in plaats van een operatie. Het kan ook zijn dat de arts de huidkanker eerst wegsnijdt en je daarna bestraling krijgt. Door de bestraling gaan de kankercellen dood.

Als je een plaveiselcelcarcinoom hebt, wil de arts bijna altijd het plekje wegsnijden. Bestraling in plaats van een operatie komt daarom niet vaak voor.

Op deze pagina lees je over:

Bestraling in plaats van een operatie bij plaveiselcelcarcinoom

Soms is bestraling een betere behandeling dan een operatie. Je arts legt dit aan je uit. Hij of zij overlegt dan met de radiotherapeut over de behandeling.

Je kunt bestraling krijgen als het plaveiselcelcarcinoom op een plek zit die de arts moeilijk kan opereren. Bijvoorbeeld als de huidkanker op je lip zit of direct achter je neusgaten. Of als de huidkanker op je neusvleugel of de punt van je neus zit.

Bestraling na een operatie

Soms snijdt de arts eerst het plaveiselcelcarcinoom weg en krijg je daarna bestraling. Bijvoorbeeld als je uitzaaiingen hebt in de lymfeklieren. Of als het plaveiselcelcarcinoom groter is dan 2 cm en snel groeit.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. De bestraling gebeurt plaatselijk: alleen op het deel van je lichaam van de tumor of uitzaaiingen. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie. 

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door je huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald.  

Bijwerkingen van bestraling

De bestraling van huidkanker gaat niet diep in de huid. Daarom heb je nauwelijks of geen last van bijwerkingen. Op de plek van de bestraling kan je huid wel rood of dik worden en kapot gaan. Ook ontstaat er vaak een korstje. Dat verdwijnt enkele weken na de behandeling.

Bij sommige mensen blijft de huid na de bestraling gevoelig en voelt het plekje hard aan.

Colofon

Met medewerking van:

logo HUKAs

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die plaveiselcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022