Hoe herken je een talgkliercarcinoom?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEen talgkliercarcinoom is lastig te herkennen, ook voor artsen. Het lijkt op andere aandoeningen die veel vaker voorkomen en onschuldiger zijn.
Hoe ziet een talgkliercarcinoom van het ooglid eruit?
Een talgkliercarcinoom op of in het ooglid ziet er meestal uit als een hard, geel knobbeltje. Het kan er ook uitzien als een rood plekje op of vlak bij de rand van het ooglid.
Bijna altijd is het knobbeltje of plekje geen talgkliercarcinoom, maar is er iets anders aan de hand. Een hard knobbeltje in het ooglid kan bijvoorbeeld een hagelkorreltje zijn. Dat is een verstopte talgklier aan de binnenkant van het ooglid. Een rood plekje op of vlakbij de rand van het ooglid kan een symptoom zijn van een ooglidrandontsteking.
Soms is een knobbeltje of plekje op de huid van het ooglid wel kanker. Maar dan is het meestal een basaalcelcarcinoom of minder vaak een plaveiselcelcarcinoom.
Gaat het plekje of knobbeltje niet weg, ook niet na behandeling? Of wordt het langzaam groter? Dan is er een kleine kans dat het om een talgkliercarcinoom gaat.
Hoe ziet een talgkliercarcinoom op de huid eruit?
Een talgkliercarcinoom op andere delen van de huid dan het ooglid, ziet er vaak uit als een geel of rood knobbeltje. Het knobbeltje kan een beetje gezwollen zijn. Meestal doet het geen pijn.
Vaak is het knobbeltje of plekje geen talgkliercarcinoom, maar is er iets anders aan de hand. Een geel of rood knobbeltje in de huid kan bijvoorbeeld wijzen op een basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom of op vergrote talgklieren.
Wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan?
Heb je een knobbeltje of plekje op de huid dat je niet vertrouwt, of dat groeit of pijn doet? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan het onderzoeken.
Als het nodig is, stuurt de huisarts je door naar een oogarts. Soms stuurt de oogarts je door naar een gespecialiseerde ooglidchirurg.