Immunotherapie met checkpointremmers

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De meeste mensen die immunotherapie krijgen, krijgen checkpointremmers. Dat zijn medicijnen die de rem op je immuunsysteem weghalen. Door deze rem kan een tumor ontstaan. Lees op deze pagina hoe checkpointremmers werken.

De T-cellen proberen de kankercellen in je lichaam op te ruimen. Ze herkennen de kankercellen met hun ‘voelspriet’, de T-celreceptor.

Maar kankercellen kunnen je immuunsysteem remmen. Dan kan je immuunsysteem de kankercellen niet opruimen en kan er een tumor groeien. Dankzij de checkpointremmers kunnen de T-cellen hun werk weer doen.

Lees verder op de site van het Antoni van Leeuwenhoek over checkpointremmers bij kanker. Of bekijk de video hoe checkpointremmers werken

Verschillende soorten checkpointremmers

Een T-cel heeft verschillende checkpoints aan de buitenkant zitten. Die heten bijvoorbeeld PD-1, PDL-1 en CTLA-4. Checkpointremmers werken op een van deze checkpoints. Zo werkt een PD-1-remmer via checkpoint PD-1 en een PDL-1-remmer via checkpoint PDL-1.

Pembrolizumab en atezolizumab zijn voorbeelden van checkpointremmers.

Bij welke kanker zijn checkpointremmers een behandeling?

Checkpointremmers zijn een standaardbehandeling bij onder andere melanoom, nierkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, triple-negatieve borstkanker, een vorm van darmkanker en longkanker. Bij andere vormen van kanker kun je soms checkpointremmers krijgen als je meedoet aan een onderzoek.  

Bijwerkingen van checkpointremmers

Als je checkpointremmers krijgt, kun je last hebben van bijwerkingen. Bijvoorbeeld omdat er ontstekingen in het lichaam ontstaan.

Voorbeelden van bijwerkingen zijn:

  • huiduitslag
  • je moe of grieperig voelen
  • diarree
  • leverontsteking
  • minder goed werkende schildklier of bijnieren 

Niet iedereen krijgt last van bijwerkingen. Ook verschilt het per persoon waar iemand last van krijgt. Vraag aan je arts of verpleegkundige welke bijwerkingen jouw behandeling kan geven.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francine de Wilde

Verpleegkundig specialist interne oncologie, Erasmus MC

illustratie-verpleegkundige-man

Henk Mallo

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023