De cirkel is rond

Toen ik zwanger was van mijn oudste dochter woonde ik nog niet zo lang in Japan, het land van mijn eerste man ( hij is in 2007 overleden) . Net zoals waarschijnlijk elke vrouw die voor het eerst zwanger is zocht ik overal informatie over zwangerschap, bevalling en ook borstvoeding. Dit was natuurlijk nog voor de tijd van internet, het was 1993. Omdat ik ook nog eens woonde in een land waarvan ik de taal amper machtig was ( mijn man en ik spraken samen engels) was dit extra moeilijk. 

 Gelukkig kwam ik in aanraking met La Leche League ( LLL) . Borstvoedingorganisatie LLL is een vrijwilligersorganisatie die in 1956 in Amerika is ontstaan. Het was de tijd dat kunstvoeding sterk in opkomst was -  net als in Nederland - en vrouwen  overtuigd werden door de fabrikanten  dat kunstvoeding beter was. Om het kort te houden, een groep vrouwen  kwam samen om elkaar te steunen en ervaringen uit te wisselen, 2 huisartsen uit de omgeving steunden hen  en LLL was geboren. Nog steeds is LLL actief in zo'n 80 landen .

 Ik kwam dus in Tokyo in aanraking met een groep vrouwen die engelstalige  bijeenkomsten organiseerde en waar ik maandelijkse bijeenkomsten bijwoonde , geleid door  een leidster , opgeleid door LLL en uiteraard  ervaringsdeskundige. Hier heb ik veel steun aan gehad, andere vrouwen die in precies dezelfde situatie zaten zoals ik zelf . Het hielp met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen en ik heb daar ook warme vriendschappen opgedaan.  Na de geboorte van de 2e dochter ben ik ook leidster bij LLL geworden, eerst in Japan, later ook nog een aantal jaar  in Nederland.

Ik wist niet beter dat vrouwen niet langer dan een paar maanden borstvoeding geven, oudere baby's en peuters  aan de borst associeerde ik met met arme Afrikaanse landen. Tot mijn verbazing bleek het mogelijk en zelfs wenselijk je kindje veel langer aan de borst te houden dan die paar maanden die ik in gedachten had. Omdat ik het voorbeeld zelf zag van vrouwen die hun kindje lang aan de borst hadden en dat als heel positief ervaarden stond ik daar langzaamaan steeds opener tegenover. Vooral ook toen ik over  de enorme voordelen leerde die borstvoeding heeft voor moeder en kind. De WHO adviseert niet voor niets voor alle baby's wereldwijd het liefst exclusief 6 maanden borstvoeding en daarna tot  2 jaar of  voor zover wenselijk  voor moeder en kind.  Het blog wordt te lang als ik alle voordelen voor baby ga benoemen maar wil nu ook de (gezondheids)voordelen voor de moeder vermelden. De belangrijkste daarvan is bescherming tegen borstkanker : hoe langer er borstvoeding wordt gegeven hoe hoger de bescherming tegen borstkanker.

Zoals met alles in het leven, ook hier geen garanties. Je kunt nog zo gezond mogelijk leven en toch kanker krijgen, dat hoef ik hier op deze plek  natuurlijk niet eens te zeggen. En dat je je kindje ook met de fles heel goed en met veel liefde gezond op kunt laten groeien spreekt ook voor zich maar ik wil het toch even gezegd hebben. 

Toch heb ik borstkanker gekregen, ondanks dat ik mijn 3 dochters lang aan de borst heb gehad. Omdat ik drager ben van het CHEK 2 gen ( wat ik pas 3 jaar weet) was de kans om borstkanker te krijgen hoe dan ook veel groter. En mijn moeder is op 48 jarige leeftijd aan borstkanker overleden.  Het gekke is dat het BRCA 2 gen  ook in de familie zit maar dat heb ik dus niet. Waar ik wel benieuwd naar ben is of mijn verleden van lang borstvoeding geven ( een klein beetje) invloed heeft gehad op het misschien later krijgen van borstkanker maar daar kom je natuurlijk toch nooit achter. Ik ben nog steeds heel blij dat ik mijn dochters borstvoeding heb gegeven, dat staat los van alles.

Borstvoeding geven ligt alweer heel lang achter me maar  borsten blijven maar een grote rol in m'n leven spelen :)), want nu is het de kanker waar ik mee te maken heb. En opnieuw ben ik terecht gekomen bij een organisatie waar ik informatie, steun en mensen tref die met hetzelfde bijltje moeten hakken , kanker.nl dus. En hoewel het hele borstvoeding gebeuren natuurlijk veel leuker is! is de basis gek genoeg hetzelfde. Het voelt goed met anderen ervaringen uit te wisselen, te leren hoe anderen met alles omgaan , je hebt aan een half woord genoeg. 

En net zo trots als dat ik me voelde toen ik bij LLL leidster werd voel ik me nu ook trots dat ik ga beginnen hier bij kanker.nl als moderator bij de gespreksgroep borstkanker. Er zijn zoveel overeenkomsten tussen beide organisaties, zoals een veilige plek bieden waar mensen met hun vragen, onzekerheden, en zoveel meer terecht kunnen. De kracht zit - net als bij LLL - in een professionele  en betrouwbare organisatie en een community met ervaringsdeskundigen, wij dus, de mensen met kanker,  die er voor elkaar zijn en elkaar hulp en informatie  vragen en bieden. De cirkel is rond !

 

19 reacties

Welkom yuki, we zijn heel blij dat je samen met Simone07530 en sportgirl deze taak op je wilt nemen. En wat omschrijf je de plek mooi die we hier met elkaar creƫren! Bijzonder ook die parallel met je eerdere (vrijwilligers)werk!

Laatst bewerkt: 28/12/2023 - 10:09

Hoi Yuki, 

mooi dat je jouw ervaringen met borstkanker nu ook als moderator gaat inzetten! Ik blijf  graag je blogs lezen!   

Groetjes,

Christa

 

Ps ik ben een eierstokpalliatiefje, dus ik bezoek andere hulpgroepen zoals  stichting Olijf (voor vrouwen met gynaecologische kanker) en ik blog, net als jij ook op kanker.nl . Aleen nu iets minderdaad omaat ik voor den 2e keer in 1.5jaar een recidief heb en opnieuw in een behandeltraject zit ;(.

Mijn blogs worden soms ook op de site van www. Jijspeeltdehoofdrol.nl  ( doelgroep borstkankerpatienten) gepost.

 Misschien ook een interessante site voor deelnemers van de BKgroep waarvan jij nu moderator bent?

Laatst bewerkt: 28/12/2023 - 19:11

Hoi Christa,

Dank je voor je reactie. En bedankt voor de tip, dat wist ik niet en ga er snel naar kijken.

Hoop weer een blog van je te lezen binnenkort want ben erg benieuwd hoe het met je gaat.

Warme groet, Ingrid

 

Laatst bewerkt: 31/12/2023 - 19:55