Chef de la cuisine (de baas in de keuken)
Mijn man gaat bij mij op kookcursus, zodat hij voor de hotelgasten kan koken als ik te ziek word door chemo. Hij blijkt de meest irritante leerling ooit. Het begint als een geintje, maar eindigt in een midlifecrisis. Ik zeg: '2 tenen knoflook en 3 lepels spek'. Hij vraagt: 'Rookspek?' Ik zeg: 'Gewoon spek. Hij vraagt waarom, ik zeg daarom. Hij zegt: 'Zou rookspek niet lekker zijn?' Ik zeg: 'Nee, hier gaat gewoon spek in en je moet die die teen knoflook even opensnijden en dat kiempje eruit halen.' Hij vraagt waarom. Hij vindt het nogal een gepriegel met zijn grote handen. Ik zeg: 'Dat plantje smaakt bitter'. Hij zegt 'Ik moet ook het terras in de gaten houden, hè, de hotelgasten ontvangen, de telefoon opnemen, de bar aanvullen, de administratie bijhouden. Ik heb geen tijd voor dat gepriegel. Wat maakt een beetje bittere knoflook nou toch uit?'
Wat maakt het nou toch uit, wat maakt het nou toch uit? Ik sta al 12 jaar van mijn leven in deze keuken mijn best te doen! Dit zijn mijn recepten. Dit is hoe ik het doe. Ik ben heus geen sterrenkok, maar mijn knoflook smaakt niet bitter. Hij gaat me niet zeggen dat al die moeite die ik jaren heb gedaan, voor niks was en dat het ook gewoon zonder kan.
Om eerlijk te zijn wil ik dus helemaal niet dat hij gaat koken. Ik wil de controle over mijn keuken niet kwijt. Ik ben de controle over mijn lichaam namelijk al kwijt. Iedereen in dat ziekenhuis mag aan mijn borsten komen, me prikken, me snijden, me vullen met gif. Ik vind dat moeilijk. Ik weet dat ik me niet zo moet aanstellen, maar ik kan er niets aan doen.
3 reacties
Aanstellen? Echt niet!!! Juist ook dit aspect is zo lastig... Je aanpassen, dingen (tijdelijk) opgeven die je na aan het hart liggen. Het is onuitstaanbaar dat jij het koken uit handen moet geven. En natuurlijk, er zijn veel ergere dingen, maar voor jou is dit nu een stap die je helemaal niet wilt zetten. Dus accepteer dat je dit niet kunt accepteren, neem jezelf niets kwalijk, en na alle behandelingen pik je de keuken gewoon stukje bij beetje weer in....
Juist dit soort dingen nu uit handen geven, loslaten en erop vertrouwen dat het goed gedaan wordt is zo lastig! Het is geen aanstellerij. Het gevoel dat je over steeds meer zaken in je leven de controle verliest is niet niks.
Ik kan je niet zo snel tips geven waar je echt iets aan hebt maar ik weet hoe je je voelt en hoop dat jullie je weg hierin vinden.
Weet maar te zeggen wanneer je terug baas bent in je keuken. Dan kom ik zeker eens eten.
Maar 't is nu wel zo dat ik geen liefhebber van van knoflook, of die nu bitter is of niet.