IRM
De volgende dag dus weer naar de kliniek, alleen vanavond zal het druk zijn in het restaurant, 26 personen voor het diner. We moeten om 18:00 terug zijn, anders krijg ik de aardappels niet op tijd gaar.
In de kliniek moet ik me omkleden in een wegwerp broek en een soort van cape die ik om mijn schouders sla. Een verpleegkundige prikt zonder genade een infuus met buisjes en slangetje eraan in mijn rechterhand. Ik moet met haar meelopen. 'Gewoon laten hangen', zegt ze over het infuus, maar het doet zo'n zeer dat ik de buisjes en slangetjes met mijn linkerhand moet ondersteunen. Zo kan ik mijn cape niet dichthouden houden. Ik heb geen zin om met blote borsten over de gang te moeten, ik ben geen koe. Ik hijs de cape op, probeer alles vast te houden met dezelfde hand. De verpleegkundige heeft hier geen tijd voor, ze beent voor me uit.
In de MRI ruimte krijg ik van een andere vrouw een haarnetje, maar mijn linkerhand is vol en met mijn rechterhand kan ik niets. 'Hoe dan?', vraag ik. 'We zijn met alleen maar vrouwen hier', zegt ze. Ik kan niet anders dan de cape loslaten. Ik moet op de tafel gaan liggen, op mijn buik en met mijn borsten in een soort gat. Ze sjorren mijn armen boven mijn hoofd. Mijn mondkapje mag niet af. Dan schuiven ze me de tunnel in en zeggen dat ik vooral stil moet blijven liggen, anders moet het over. Maar ik krijg bijna geen lucht. Omdat ik op mijn gezicht lig, zit mijn mondkapje heel strak om mijn neus en mond. Adem in, adem uit. Concentreer me op mijn ademhaling. Rustig blijven. Overal hard geluid om me heen. Ik krijg geen lucht. 'Madame, NIET bewegen', hoor ik over de intercom. Kalmeer, denk aan iets anders : 'dikkertjedapklomopdetrapsmorgensvroegomkwartoverzevenomdegiraffeeenklontjetegevendaggiraffezeidikkertjedapweetjewatikhebgekregenrodelaarsjesvoorderegen'. Drie, vier, vijf keer zeg ik het hele gedicht op in mijn in hoofd. Is dit wat ze met je doen als je borstkanker hebt? Dan ben ik zo de Sjaak. Als het geluid ophoudt en de tafel uit de tunnel schuift, kan ik alleen nog maar huilen. De twee verpleegkundigen zijn weer binnengekomen. Een van hen helpt me van de tafel af. Ik sta huilend met blote borsten midden in die ruimte. 'Ja hoor, gooi het er maar uit, dat lucht lekker op', zegt er eentje vrolijk. Ze geeft mijn cape aan.
'Wat is er met jou gebeurd?', vraagt mijn man als ik aangekleed weer in de wachtkamer kom. Maar ik schaam me dat ik zo mijn zelfbeheersing ben verloren. Mijn man vult formulieren in, trekt zijn pinpas. Ik hobbel achter hem aan de kliniek weer uit. Onderweg in de auto belt een vaste klant voor nog een tafeltje voor vier voor zodadelijk. Mijn man wil de reservering aannemen. Of je nou voor 26 of 30 staat te koken, dat maakt bijna geen verschil. Ik weiger, we krijgen ruzie.
10 reacties
Zo zie je maar , dat ze je nog altijd behandelen als een stuk vlees.
Sterkte
En misschien overstappen naar een ander hospitaal, waar ze je wél als mens behandelen?
Dankjewel. Het is een beetje de cultuur. Ik ben bang dat ik wat harder moet gaan worden. De radioloog was dan weer wel erg aardig
Niks harder worden en je zeker niet schamen voor je tranen! Het is niet niks wat je allemaal meemaakt en als ze dan op zo’n manier met je omgaan heb je extra redenen om je kwetsbaar te voelen.
Liefs, Anja 😘
Ik ga je blogs volgen Niene. Ondanks de ernst moet ik toch af en toe glimlachen hoe je alles verwoord😉. Ik vind het zeker ook leuk om te lezen hoe anderen de zorg in het buitenland ervaren. Ik woon ruim 15 jaar in Spanje (Mallorca) en heb af en toe nog steeds moeite met die andere mentaliteit, de manier waarop ze de dingen doen hier. De zorg voor patiënt Simone is prima hoor, maar voor de mens Simone schieten ze regelmatig te kort😅...
En dan moet je het ook nog zonder tompouce van bakker Swart uit Wervershoof doen 🤭
Dat maakt het idd niet gemakkelijker😭
Oeeeh een tompouce, dat is lang geleden 😋
Voor mijn diagnose ben ik in mijn leven 1 keer eerder in een ziekenhuis geweest en dat was toen ik geboren werd. Ik kan dus eigenlijk de zorg in Frankrijk niet vergelijken met de zorg in Nederland. Ik heb wel de indruk dat er hier in ieder geval minder met de patiënt gepraat en gecoacht wordt. Dat ervaar jij misschien ook. Is dat beter of slechter? Ik ben er nog niet uit. Ik weet wel dat ik hier de deur uit stap en midden in een natuurpark sta. Is ook goed voor lichaam en geest. Nou ga ik jouw blog lezen.
Wat voor masker was dat, wat je ophad? Ik heb wel eens een mri van een borst gehad, maar daar kwam geen masker aan te pas. (Gelukkig, want ik vond het zonder al ellendig genoeg.). Of bedoel je een mondkapje?
Rot dat jullie ook nog ruzie kregen.
Nee, dat is niet goed, dat ik hier het woord 'masker' gebruik. Het is een luie vertaling van het Franse 'masque'. Het moet 'mondkapje' zijn. Ik ga kijken of ik het kan aanpassen in mijn tekst.