La date de l'intervention (de operatiedatum)
De anesthesiste gaat snel en geroutineerd door de vragenlijst die ik van te voren heb ingevuld over mijn medische voorgeschiedenis en allergieën (geen). Ik vraag me af of we dit niet over de telefoon hadden kunnen doen. Maar nu ik hier toch ben, kan ik wel even benadrukken dat mijn bloedgroep O-negatief is en dat ze dus niet zomaar iedere zak bloed aan me kunnen hangen. 'Nee, hoor', zegt ze, 'dat hoef ik niet te weten.' Ik ben verbaasd. Ze gaan een amputatie uitvoeren, waarom wil ze niet noteren wat mijn bloedgroep is? Voor de zekerheid. 'Ik hoef het niet te noteren', zegt ze met opgetrokken wenkbrauwen, 'we zien u op de negende.' 'De vierde', corrigeer ik haar. 'De negende', herhaalt ze. Ik sputter. Ze is klaar met me. 'Ga maar naar de planner', zegt ze.
De receptioniste wijst me het kantoor van de planner. 'En wat moet er gebeuren?', vraagt hij gezellig. Hij neemt een slok uit zo'n jolige kantoor koffiemok. Er hangen kindertekeningen op het prikbord. 'Een mastectomie', antwoord ik, alsof ik dat ook de normaalste zaak van de wereld vind. Wassen, knippen, föhnen. 'Pomtiedomtiedom', hij gaat door zijn planning. 'Ah ja, daar bent u. De negende'. 'De chirurgienne stelde zelf de vierde voor', protesteer ik, 'op alle papieren staat de vierde'. 'Ja', zegt hij, 'maar de dokter bleek toch een andere afspraak te hebben die dag. Ze wil de operatie graag zelf doen, dus ze heeft alles gisteren verplaatst naar de negende. U krijgt nieuwe afspraakpapieren.' 'Mijn moeder en zus hebben al vliegtickets gekocht', piep ik, 'de negende is de terugvlucht'. Hij rolt met zijn ogen om zoveel naïeve domheid. 'Ja, dat moet je natuurlijk nooit doen', zegt hij.
Buiten bel ik huilend mijn moeder.
14 reacties
Jeetje wat stom... ken (helaas) genoeg Fransen die helaas zo reageren.. heel vervelend..
Wat een lompe behandeling weer! Dat ziekenhuispersoneel zou groepstraining respectvol communiceren mogen volgen, zeg! Is dit echt typisch Frans? Prachtige taal, vind ik, maar dit aspect is wat minder. Hoe is het verder afgelopen? Hebben je moeder en zus de tickets kunnen verzetten?
Ik weet dat ik al maanden loop te klagen, maar om nou te zeggen dat het typisch Frans is, voelt een beetje als verraad. Er heerst in ieder geval in dat ziekenhuis een hiërarchische cultuur van praten en beslissen over de patiënt en niet met. Meestal wel met de beste bedoelingen of vanuit de professionele overtuiging het echt beter te weten. Maar soms slaat het door en wordt het respectloos. Je moet vrij assertief zijn, om je ertegen te verzetten. En dat ben je niet als je onder behandeling staat, althans ik niet. Na de behandelingen ging het beter.
Mijn moeder heeft nieuwe tickets moeten kopen. Ze wil me nog altijd niet vertellen voor hoeveel.
Alsof je een ding bent, en geen mens.
Wat een klungels.
ik gun het niemand dat ze kanker krijgen, maar als ik soms je stukjes lees, zou ik willen dat ze af en toe even met je konden ruilen, jij voor een tijdje beter, en zij, met diezelfde vragen, en net zo lomp en ongevoelig behandeld worden, als ze jouw doen.
Het is net alsof je een auto bent, die naar de garage moet, oh sorry morgen redden we niet, maar komt u over 2 dagen nog meer eens terug, wat, heeft u een vlucht geboekt, tja, da's dan jammer voor de vlucht he.
Spiegelen. oftewel ze een spiegel voorhouden.
Kijk als het een keer gebeurt, dat kan, dan moet je daarna nog je excuses aanbieden, maar dit is gewoon lomp gedrag aan de lopende band.
Ik hoop eigenlijk, dat je na al je belevenissen, een brief aan het ziekenhuis hebt geschreven, waarin je dit soort zaken aankaart.
Ze zijn gek op verbeterplannen, misschien een voorzetje geven.
Liefs Peter
Nee, ik heb nooit een brief geschreven. Ik schrijf een blog, hahaha
Daar kan je nog vrijer in schrijven ;).
Zouden ze het met Google translate lezen, ben bang van niet
Meer dan triest.
Zo mooi en elegant de taal van Molière, zo hard en ongemanierd de mentaliteit. Dat je in heel dat ziekenhuis op geen menselijke manier behandeld wordt... het kan er bij mij niet in! Daar word je toch zelf cynisch van??
Dat je daar zit en een operatie als een haarkleuring aan de man te brengen, herken ik dan wel. Het lijkt voor hen zo normaal, dat je zelf je emoties maar inslikt en verstopt achter iets wat op onverschilligheid moet lijken (maar het in de verste verte niet is).
Jij herkent dat dus ook? Ik snap wel dat ze niet met iedereen mee kunnen huilen, het is voor hen lopende band werk. Ik denk dat een systeem van casemanagers zoal in Nederland hier heel goed tegen werkt.
Ja hoor, ik heb nog geen enkele arts gezien die ook maar deed alsof het ernstig was, terwijl ik wel ongeneeslijk ziek ben. Heb altijd het gevoel dat bepaalde zaken meer ernstig genomen worden bij gezonde mensen (vb. als je misselijk bent, dan halen ze in kankerland de schouders op, bij gezonde mensen gaan ze direct onderzoeken wat er aan de hand is en behandelen en zo). Maar alles in kankerland lijkt "gewoon" te moeten zijn, vooral niet de indruk geven dat het ernstig is. Denk dat ze op die manier willen sussen maar het komt gewoon over alsof het hen geen ruk kan schelen en je stopt je gevoelens dan maar weg om geen dramaqueen te zijn. Ik heb voor mezelf de regel ingevoerd van "ik zeg één, maximaal twee keer dat ik ergens last van heb. Wordt er dan nog niet serieus gereageerd dan vernoem ik het niet meer en trek ik mijn eigen plan."
Hoewel ze hier wel altijd reageren op lichamelijke klachten, vind ik het autoritaire klimaat in het ziekenhuis heel moeilijk. Kan me bijna niet voorstellen wat voor mindfuck dat oplevert als je ongeneeslijk ziek bent. Tegenover een arts twijfel je natuurlijk vrij snel aan jezelf. Bovendien schreeuwen al je instincten dat je haar te vriend moet houden. Ben jij wel eens uitgevallen?
Jup, je wil ze te vriend houden. En het is best een goed team hoor hier. Ik denk dat mijn verwachtingen naar empathie toe misschien wat hoog liggen. Heb wel 1 keer heel boos gereageerd bij de arts maar dat ging dan over de houdin van twee verpleegkundigen die voor iedereen aanders het roddelen waren over een emotionele patiënt (ik dus). Die dames in de jaren erna nooit meer terug gezien op de afdeling...
Lieve Niene,
ik kan het natuurlijk alleen vergelijken, met hoe wij in het Radboud UMC zijn behandeld, en dat was voorbeeldig, dat zou ik iedereen gunnen, zo behandeld te worden.
Ik zie het als een gebrek in de opleiding.
Geen idee naar welke scholen/universiteiten ze gegaan zijn, misschien die een benaderen met jouw ervaringen, wellicht dat ze dit al op school aan moeten kaarten, en onderwijzen
Gouden regel in het hele leven
Behandel anderen, zoals jezelf behandeld wil worden