Keerpunt

Wanneer de arts zich voor het eerst wat zorgen gaat maken over de gevolgen op lange termijn van de behandeling (chemo) en het hele circus daarom heen (MRI, CT scans etc), dan weet je dat er een belangrijk keerpunt bereikt is. Iets wat ik afgelopen maandag mocht vieren. Mijn scans en bloedwaarden zijn na bijna 2 jaar na de laatste operatie nog steeds uitstekend, maar vooral de veranderende visie van de arts deed mij stuiterend over straat gaan!

Chemo verhoogt op de lange termijn (>>15-25 jaar) in lichte mate de kans op het ontstaan van een nieuwe kanker, maar ja je hebt het hard nodig om op korte termijn de huidige kanker uit te roeien. Omdat ik maar zes maanden aan het gif heb gezeten denk ik dat dit nog wel los loopt. Maar de sterke röntgenstraling van CT-scans zorgt zeker voor beschadigingen die op lange termijn nieuwe kanker kunnen uitlokken, maar zonder de scans weet je niet hoe de ziekte reageert op de behandeling.

Dus wat stel je als arts voor qua volgend CT-scan moment bij Vincent1972? Hij is dus nog geen 70 want dan kan je vasthouden aan de gebruikelijke scantermijn van 6 maanden. Maar de patiënt heeft 11 dubbele (borstkas en buikholte) CT scans er op zitten in 2,5 jaar tijd. Onderweg zijn er ook nog drie gewone 3 röntgenfoto's gemaakt. Plus nog een bonus MRI, toen getwijfeld werd aan de aard van afwijkingen die een CT gezien had.

Kies je voor een termijn van 1 jaar, dan kom je waarschijnlijk te laat om nog wat te kunnen doen wanneer de darmkanker terugkeert. Het is immers de meest agressieve vorm van darmkanker die tegenover je zit. Blijf je vasthouden aan een periode 6 maanden de komende jaren dan geeft de patiënt misschien vanzelf licht in het donker, met alle gevolgen van dien. Het zou erg ironisch zijn dat iemand toch weet te genezen van een vet uitgezaaide darmkanker met van die nare zegelringcellen, om vervolgens na 15 of 25 jaar als niet-roker longkanker te krijgen, uitgelokt door de straling.

Na een open discussie zijn we uitgekomen op 8 maanden. Dus net voor de zomer vakantie van 2018. Wanneer die scan ook goed is, bereik ik - ook psychologisch- een zeer groot keerpunt: mijn kansen overschrijden dan de 50%!

Ik verwacht dat binnen 2-3 jaar in Amerika en dus 5-7 jaar binnen het reguliere Nederlandse circuit, een nieuwe techniek een oplossing zal gaan vormen voor het "wanneer scan ik weer' dilemma bij patiënten die "schoon" lijken te zijn: "liquid biopties". De technologie van bijvoorbeeld www.guardanthealth.com is inmiddels zo gevorderd dat stukjes RNA afkomstig van tumoren, gemeten kunnen worden in bloed. Dus in twee of drie simpele buisjes bloed. Sterker nog, het geeft ook zeer waardevolle informaties over welke genetische mutaties spelen rondom de tumor. Iets wat grote kansen zal gaan bieden om gerichte medicijnen in te zetten tegen zo'n mutatie. Maar daarnaast kan je veel eerder constateren dat de kanker weer actief geworden is. Waar de waarnemingshorizon van een CT-scan ongeveer ligt bij 1 tot 2 miljoen kankercellen, is de test gevoelig genoeg om bij 100.000 kankercellen al aan te slaan (Noot: deze bewering moet ik nog dubbelchecken, het kan zijn dat ik mij een nulletje vergis).

Natuurlijk, de techniek is nog zo nieuw dat er eerst nog flink getest moet worden of alles echt zo mooi werkt, als de leveranciers -na gedegen onderzoek- beweren. Maar het is een absolute doorbraak in diagnostiek. Want je kan dan pas kiezen voor een scan, wanneer een simpele bloedtest signaleert dat de kans erg groot is (betrouwbaarheid ligt volgens horen zeggen nu al boven de 90% bij sommige kankervormen) dat de kanker ergens zijn lelijke kop weer heeft opgestoken.























2 reacties