Is een TRUS-biopsie nodig bij een negative prostaat-MRI

VRAAG:
Is ook bij negatieve MRI-uitslag nog TRUS-biopsie nodig zoals mijn uroloog adviseert? Mijn PSA is 12.

Dit lijkt in tegenspraak met de info op de website van het Radboudumc. Kunt u aangeven of er redenen kunnen zijn om bij een negatieve MRI-uitslag toch een "blinde" biopsie uit te voeren?

ANTWOORD:

Ja, soms.

Ik neem aan, dat dit u een blanco voorgeschiedenis hebt op het gebied van prostaatziekten. 

Alleen bij een matige MRI of een hoge klinische verdenking op prostaatkanker is een TRUS-biopsie nodig. In dat geval "vertrouwt" uw uroloog blijkbaar de uitkomst van de MRI niet. En gaat hij over tot de TRUS-biopsie waarbij geen gebruik wordt maakt van de MRI-beelden.

U heeft een hoge PSA (12!). Vaak laat de MRI daarvoor een verklaring zien, zoals een goedaardige vergroting of een ontsteking. Wat betreft de vergroting: met MRI kan je nauwkeurig het prostaatvolume berekenen en dan de zogenaamde PSA-densiteit berekenen (PSA/Volume). Een grote prostaat mag namelijk veel PSA produceren. Als de PSA-densiteit laag is (<0.15), dan is een goedaardige prostaatvergroting de oorzaak. Is die hoger, maar is er een prostaatontsteking te zien op de MRI, dan is ook de hoge PSA ook verklaard.

Maar,…. als de PSA-densiteit te hoog is (>0.15) en is er geen ontsteking te zien, dan moet je de negatieve uitslag van de MRI wantrouwen.

Ook spelen andere factoren een rol bij de risico-inschatting, zoals erfelijkheid, een positief rectaal onderzoek, of een geleidelijke, maar snelle PSA-stijging.

Ik raad u aan uw uroloog te vragen, waarom hij of zij de negatieve MRI-uitslag niet vertrouwt en toch TRUS-biopten wil nemen. De risico's van de biopsie (bloeding, ontsteking, bloedvergiftiging, overdiagnostiek van een onschuldige kanker) moeten samen met u worden afgewogen tegen de mogelijke winst (noodzaak tot betere extra risico-inschatting).

Hartelijke groet,

Jelle.Barentsz@radboudumc.nl 

 

3 reacties

Goh, bijzonder dat je dit doet Jelle! Denk dat het voor velen nuttig zou kunnen zijn. Heb je dit ook bij de gespreksgroep van prostaatkanker gezet? Daar ben je direct bij de mensen / naasten daarvan die het betreft. In een blog is het toch algemener.

Lieve groetjes Hebe

Laatst bewerkt: 28/06/2021 - 19:12