Non-verbale communicatie

Ik heb een nieuw rijbewijs aangevraagd. Net zoals 10 jaar geleden bij het aanvragen van het oude rijbewijs vraag ik mij af of ik ook deze 10 jaar vol ga maken. Ik voel mij goed genoeg om daarop volmondig ‘ja’ te antwoorden maar weet ook genoeg van uitgezaaide borstkanker om daar een groot vraagteken bij te zetten.
Hoe dan ook, het is nu 10 jaar geleden dat ik een grote knobbel in mijn borst voelde. Omdat ik jaren daarvoor een cyste in de andere borst had gehad die na verloop van tijd vanzelf verdween, was ik niet gelijk gealarmeerd. Toch ging ik voor de zekerheid bij de huisarts langs. Ik merkte aan de manier waarop zij weer achter haar bureau ging zitten nadat zij mijn borst had onderzocht dat zij wel gealarmeerd was. Ze vertelde dat ik naar het ziekenhuis moest voor verder onderzoek en legde uit wat dat onderzoek inhield. Haar rustig uitgesproken woorden contrasteerden met de non-verbale signalen die zij onbewust uitzond. Hetzelfde maakte ik kort daarop bij de chirurg mee. Terwijl hij mijn borst onderzocht, merkte ik aan een minieme wijziging van zijn vingers dat hij voelde dat het niet goed was. Ik vind dat heel bijzonder: dat iemand die veelvuldig borsten onderzoekt, voelt of een knobbel kwaadaardig is of niet en daarbij onbewust het slechte nieuws kan doorgeven aan degene die onderzocht wordt. (Veel, veel later heb ik naar aanleiding van deze ervaring een object gemaakt als ode aan alle medici met getrainde en fijngevoelige vingertoppen.)
Na het bezoek aan de chirurg werd er een echo gemaakt van de borst. Half naakt lag ik op de koude onderzoekstafel. De radiologe keek aandachtig naar het scherm, ook mijn oksel onderzocht ze. Daarna vertelde ze dat ze een biopsie ging maken van de knobbel in mijn borst en dat ze ook een biopsie zou maken van twee knobbels die ze in mijn oksel zag. Op dat moment ging mijn wereld op zwart en sloot ik in wanhoop mijn ogen. Knobbels in de oksel, ik wist maar al te goed wat dat betekende. Terwijl ik ineenkromp voelde ik de hand van de radiologe troostend op mijn hoofd. Zou ze weten hoe belangrijk dat gebaar voor mij was? Dat het de grote eenzaamheid die ik op dat moment voelde iets verlichtte? In hoeverre zijn artsen zich bewust van de non-verbale signalen die ze uitzenden en in hoeverre realiseren ze zich wat de impact van deze non-verbale communicatie kan zijn op de patiënt?

6 reacties

19 december 2017 om 17.05
Josephine, je geeft mooi aan wat jij hebt 'gevoeld' tijdens die onderzoeksmomenten. Intuïtief trok je de juiste conclusies. Dat is erg knap. Jij bezit de gave om lichaamstaal te lezen, zonder dat je daar waarschijnlijk voor 'geleerd' hebt. Jij kunt het gewoon.Het is een prettige eigenschap als je dat beheerst. In die ene fractie van een seconde zie/voel je een waarheid of uitkomst. Lang niet iedereen beheerst deze techniek (als je dat zo mag benoemen). 
Maar soms is het ook niet prettig om het te kúnnen. Zelf ben ik ook zo'n intuïtief mens en ken ik het gevoel om 'het weten, of het zien'. Niks paranormaals hoor, maar blijkbaar kunnen sommige mensen nu eenmaal goed lichaamstaal lezen of liever gezegd interpreteren. Daar hoef je niets voor te doen, het gebeurt soms gewoon vanzelf.
Persoonlijk vind ik het wel prettig, het geeft mij in ieder geval net even de tijd om in stilte een schok of slecht nieuws te ontvangen en te verwerken. En daarna er gepast op te reageren. Met de opmerking van anderen: "nou, wist je het of zo? Je reageert zo nuchter!".
Het is zeker geen schande deze eigenschap te bezitten, je kunt er echt wel voordeel van hebben. Maar het heeft mij ook wel eens in de problemen gebracht. iemand gevraagd of ze zwanger was bijvoorbeeld, terwijl ze net van de drogist af kwam en een tester tussen de boodschappen had zitten die ik onmogelijk kon zien. De betreffende vrouw was verbolgen dat ik 'het' al wist.
Tegen mijn partner zeg ik ook vaak - voordat een arts ook maar een woord heeft gezegd - het is goed of fout. Manlief schrikt daar altijd weer van, wil het eerst van een arts horen. En als ik dat antwoord: zie je wel, ik heb het voorspeld, vindt hij dat verre van prettig. Soms schrikken mensen er van dat je blijkbaar weet wat iemand gaat zeggen. Ze vinden het eng, net alsof je helderziend bent. Dus ik heb geleerd voorzichtig met deze eigenschap om te gaan.
Maar ik geniet van de stille steun die sommigen me ongevraagd maar heel duidelijk geven. Die komt altijd uit het hart, zonder woorden, zonder vraag. Die aai over je bol, die hand op je schouder of dat spontane knipoogje. Er is héél veel begrip te bespeuren, zonder dat het wordt uitgesproken. Ik koester deze intuïtie, vind het ook heel waardevol. En ik weet niet of dat 'intuïtief geven' aan te leren of te trainen is.

Laatst bewerkt: 19/12/2017 - 17:05

Tijdens een ingreep waarbij er een slang werd ingebracht in mijn mond/ keel, om zodoende een biopt te kunnen nemen uit mijn alvleesklier gebeurde hetzelfde.

De ingreep duurde twee uur, weliswaar onder een roes, maar de hand over mijn hoofd van een van de verpleegkundigen deed meer dan al de roesjes die mij toegediend zijn tijdens deze, best wel belastende ingreep.


Laatst bewerkt: 20/12/2017 - 05:56