Wetenschappelijk onderzoek

Als ik vanochtend beneden komt zie ik dat Lief de krant pontificaal op de ontbijttafel heeft neergelegd. Dit betekent dat ik iets moet lezen en ja hoor, op de voorpagina van de Volkskrant staat in grote letters “Dure pil innemen met ontbijt drukt kosten” met daaronder een artikel waarin onder andere verwezen wordt naar een kankermedicijn waarvan de dosering omlaag kan als het ingenomen wordt met een licht ontbijt zoals een boterham met hagelslag of een bordje brinta. Het artikel gaat vooral over kostenbesparing in de zorg zonder dat de zorg zelf daar onder lijdt, de mogelijkheid van een lagere medicijnendosering is hier een klein onderdeel van.
Zo vraag ik mij al enige tijd af waarom het medicijn dat ik slik: Afinitor (Everolimus) in combinatie met Exemestaan, bij mij al zo’n lange tijd zo’n goed resultaat geeft terwijl ik slechts de helft (5 mg) slik van wat het protocol voorschrijft. Omdat 10 mg Afinitor vaak allerlei rottige bijwerkingen geeft waardoor de kwaliteit van leven in het geding komt, is het voor veel patiënten niet doenlijk dit vol te houden. Ook ik was door de zware bijwerkingen op een punt beland dat ik dacht: liever korter leven dan doorgaan met deze pillen. Halvering van de dosering bleek de simpele oplossing. Nu wordt er wel onderzocht hoe ondanks die zware bijwerkingen de slikbereidheid bij patiënten verhoogd kan worden maar wordt er naar mijn weten geen onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van halvering van de dosering. Waarom niet standaard met 5 mg beginnen en eventueel verhogen naar 10 mg als 5 mg niet afdoende blijkt te werken?
Verder vind ik het een goede ontwikkeling als er meer onderzoek gedaan zou worden naar de werking van medicijnen en de mogelijke invloed van leef- en eetgewoonten op deze medicijnen. Aangezien de farmaceutische industrie niet geïnteresseerd is in dergelijk onderzoek moet het door de ziekenhuizen zelf gedaan worden. Zo is ontdekt dat een middel tegen longkanker beter door het bloed wordt opgenomen als dit met een glas cola wordt ingenomen. Ik kan mij zo voorstellen dat een dergelijke invloed voor veel meer medicijnen geldt. Zo slik ik iedere dag een cranberry capsule in de hoop de kans op blaasontstekingen hiermee te verlagen. Zou dit misschien een positieve invloed hebben op de werking van die 5 mg Affinitor? Of de zwarte thee met honing die ik de hele dag drink? Of de dagelijkse wandelingen met Miss Happy? Of het feit dat ik geen koffie drink? Of graag zwarte chocolade snoep? Of het versgeperste glas sinaasappelsap dat Lief iedere ochtend voor mij klaarzet? Ik ben geen wetenschappelijk onderzoeker maar volhard stug in mijn vaste gewoonten want je weet maar nooit of zij een positieve uitwerking op de medicijnen hebben.

1 reactie

Ik dacht vroeger: artsen weten lang niet alles, ze proberen wat en hopelijk slaat het aan. En zo niet, dan proberen ze iets anders. Zo heb ik een vriendin met een chronische ziekte. Die probeert haar hele leven van alles. Behalve kanker, zeiden we toen tegen elkaar, daar weten artsen alles van.
Helaas is dat niet waar. Wetenschappelijk of niet, het werkt voor jou. Gewoon doorgaan met je dagelijkse sinaasappelsap. Met liefde klaargemaakt, dat telt ook. Liefs, Ingrid
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28