Behandelmethoden

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn verschillende behandelingen die gebruikt worden bij de behandeling van angst bij kanker, zoals:

  • Psycho-educatie
  • Cognitieve gedragstherapie
  • Mindfulnesstraining
  • EMDR
  • ACT
  • Emotion focused therapy (EFT)
  • Systeemtherapie
  • Groepstherapie
  • Visualisaties
  • Ontspanningsoefeningen
  • Aandachtgerichte of meditatieve oefeningen

Psycho-educatie

Psycho-educatie houdt in dat een psycholoog je uitleg geeft over je  psychische klachten en je advies geeft. Hij of zij legt onder andere uit hoe je klachten samenhangen met je ziekte. En wat je kunt doen om er beter mee om te gaan.

Cognitieve gedragstherapie

Bij cognitieve gedragstherapie leer je hoe je je gedachten en gedrag in reactie op je ziekte kunt veranderen en hoe je daarmee je gevoelens kunt beïnvloeden.

Tijdens de gesprekken onderzoek je bijvoorbeeld samen met een psycholoog:

  • Welke gedachten je hebt als je bang bent
  • Of deze gedachten ook realistisch zijn
  • Hoe deze gedachten van invloed zijn op je gedrag
  • Met welk gedrag je angst blijft bestaan. Bijvoorbeeld verschillende keren per dag je lichaam controleren, elke dag de overlijdensadvertenties in de krant bekijken.

Je leert niet-helpende gedachten te herkennen. Bijvoorbeeld een gedachte als: ik moet dagelijks mijn borsten controleren, want als ik een bultje mis, dan ben ik te laat en ga ik dood. Of een steeds terugkerende vraag zoals: Waarom heb ik kanker gekregen, waar heb ik dit aan te danken?

Je leert vervolgens deze gedachten te vervangen door helpende gedachten. Hierdoor ga je je beter voelen en wordt het makkelijker om je gedrag aan te passen. 

Soms kun je enkele gesprekken krijgen in combinatie met een online therapie

Mindfulnesstraining

Een mindfulnesstraining bestaat uit meditatie en oefeningen, vaak in groepsverband. Er zijn bijvoorbeeld oefeningen in aandacht, concentratie of observatie.

Door de training leer je op een andere manier om te gaan met je gedachten en gevoelens. Hierdoor kun je je rustiger voelen.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) 

EMDR is een behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. De therapeut vraagt je de herinnering aan een traumatische gebeurtenis op te halen. Tegelijkertijd wordt je werkgeheugen met een tweede taak (piepjes of het volgen van bewegende vingers) belast. Dit stimuleert het verwerkingssysteem.

ACT (Acceptance and Commitment Therapy)

In deze behandeling leer je gedachten en emoties te accepteren. Dat geeft rust. Verder leer je om je meer te laten leiden door wat je  belangrijk vindt. 

Emotion Focused Therapy

Ga je met je partner in therapie, dan kun je emotion focused therapy (EFT) krijgen. In deze therapie staan de emoties van jou en je partner centraal. Wat voel je? Wat doe je met je gevoelens? Deel je die gevoelens met elkaar? Hoe reageert de ander? Doel is meer verbinding te krijgen met het eigen gevoel en met elkaar.

Systeemtherapie

Tijdens deze therapie ligt de nadruk op het systeem waar je deel van uitmaakt, bijvoorbeeld je relatie of je gezin. Je partner en/of  gezinsleden komen mee naar de therapie.

Groepstherapie

Groepstherapie is therapie in groepsverband. Mensen kunnen ervaringen delen, en ook van elkaar leren. 

Visualisatie-oefeningen

Visualiseren kan onderdeel zijn van de behandeling. Je maakt dan een soort beeld in je hoofd van jezelf in een bepaalde situatie. Dit kan je helpen om je minder angstig of meer ontspannen te voelen.

Ontspanningsoefeningen

Een behandeling tegen angst kan gecombineerd worden met ontspanningsoefeningen. Deze oefeningen kun je thuis doen, op een tijdstip dat het jou het beste uitkomt. 

Je leert bijvoorbeeld ademen via de buik. Of je leert één voor één alle spiergroepen in je lichaam aan te spannen en te ontspannen. Dit zijn oefeningen waardoor je rustiger wordt.

Aandachtgerichte of meditatieve oefeningen

Bij dit soort oefeningen leer je je aandacht richten. Bijvoorbeeld op je ademhaling, je gedachten of op lichamelijk gewaarwordingen (wat je voelt in je lichaam). 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. Marijke Dierdorp-Schep

GZ-psycholoog, Ingeborg Douwes Centrum

Foto Judith Prins

Prof. dr. Judith Prins

Klinisch psycholoog, Radboudumc

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2018