Hoe vind je online betrouwbare informatie over complementaire (aanvullende) zorg?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonMisschien zoek je informatie over aanvullende zorg of complementaire behandelingen. Bijvoorbeeld om je klachten te verminderen, om beter te kunnen ontspannen of om sneller te herstellen van je behandeling. Niet alle informatie op internet is betrouwbaar. Lees waar je op kunt letten.
3 dingen waar je op kunt letten
We leggen ze hieronder uit:
- Kijk altijd of de informatie betrouwbaar is.
- Geloof niet te snel wat je leest.
- Bespreek de gevonden informatie altijd met je arts of verpleegkundige.
1. Kijk altijd of de informatie betrouwbaar is
Zoek je online informatie over complementaire zorg of complementaire behandelingen? Dan zit je goed op betrouwbare en onafhankelijke websites. Bijvoorbeeld websites van de overheid, zorginstellingen (ziekenhuizen), universiteiten, beroepsverenigingen en patiëntenverenigingen.
Ook op kanker.nl vind je betrouwbare informatie over complementaire behandelingen en wat je zelf kunt doen om klachten te verminderen, beter te ontspannen of sneller te herstellen van je behandeling. Met betrouwbaar bedoelen we dat de informatie goedgekeurd is door experts op het gebied van complementaire zorg die jarenlange ervaring hebben. Lees de informatie in combinatie met de disclaimer.
Vind je informatie op commerciële websites? Weet dan dat de makers ervan een belang hebben. Ze willen je een product of dienst verkopen waardoor jij je beter voelt. Daardoor vertellen ze soms niet alles. Bijvoorbeeld over de nadelen, bijwerkingen of risico’s van een product of behandeling. Wees dus extra kritisch als je deze informatie leest. Lees ook: Hoe vind ik een betrouwbare behandelaar?
Checklist: Hoe weet je of een website betrouwbaar is?
Probeer antwoord te krijgen op de volgende vragen:
- Welke organisatie zit er achter de website?
- Wat is het doel of de missie van deze organisatie?
- Is de informatie op de website zorgvuldig tot stand gekomen? Staan er bronnen bij? Is de informatie gecontroleerd door iemand die veel verstand heeft van het onderwerp, bijvoorbeeld een zorgverlener of wetenschappelijk onderzoeker?
- Kun je in contact komen met de organisatie achter de website?
- Hoe actueel is de informatie op de website? Als de website al een paar jaar niet is bijgewerkt, is de kans groter dat de informatie niet (meer) klopt.
- Vraagt de website om je gegevens? Zo ja, waarom?
Je vindt het antwoord op deze vragen meestal op de website zelf, op de pagina ‘over ons’ of ‘over deze website’. Vind je geen antwoord op deze vragen, of is het antwoord vaag? Dan is de informatie waarschijnlijk niet objectief en betrouwbaar.
Bij vragen of twijfels kun je bellen met de kanker.nl infolijn of een vraag stellen aan een team van artsen en verpleegkundigen integratieve geneeskunde.
2. Geloof niet te snel wat je leest
Vind je online een oplossing voor je klachten, geloof dan niet meteen wat er gezegd wordt.
Wees kritisch als er grote beloftes staan
Denk twee keer na als je dit soort beweringen tegenkomt:
- werkt tegen al je klachten
- werkt gegarandeerd/altijd tegen …
- wereldprimeur
- dé oplossing voor
- hét middel tegen
- natuurlijk en zonder risico’s
Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo.
Prijst iemand een product of behandeling aan in plaats van je medische behandeling? Dan is dat extra reden om kritisch te zijn. Pas ook op met verhalen van mensen die zeggen dat ze genezen zijn door een alternatieve behandeling. Dit is geen bewijs dat de behandeling ook echt werkt.
Wees voorzichtig met persoonlijke verhalen
Op commerciële websites staan soms positieve verhalen die valse verwachtingen kunnen wekken. Als een paar mensen positief zijn over een bepaalde behandeling, betekent dat niet dat de behandeling ook voor iedereen werkt.
Wat kun je doen?
Twijfel je of iets te mooi is om waar te zijn? Zoek op betrouwbare websites naar meer informatie. Of vraag je (huis)arts of verpleegkundige wat zij ervan vinden. Je kunt ook bellen met de kanker.nl Infolijn.
3. Bespreek de gevonden informatie altijd met je arts of verpleegkundige
Heb je informatie gevonden over een behandeling tegen je klachten? Bespreek je wensen en de informatie die je gevonden hebt dan altijd met je arts of verpleegkundige. Samen kunnen jullie kijken of het effectief en veilig is.
Een aanvullende behandeling kan invloed hebben op de medische behandeling van kanker of klachten van kanker. Je arts of verpleegkundige kan het best beoordelen of de behandeling veilig is.