Voeding bij lipkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEen klein deel van de mensen met lipkanker heeft problemen met voeding. Dat zijn vooral de mensen die een grotere tumor hebben of waarbij een uitgebreidere ingreep nodig was.
Eten en drinken zoals je gewend bent, lukt soms niet meer. Dat kan heel ingrijpend zijn. De problemen met eten en drinken kunnen door de tumor zelf komen, maar ook door de behandeling.
De meest voorkomende problemen met voeding zijn:
- moeite met kauwen en doorslikken
- droge mond
- pijnlijke mond
- taai speeksel
- vieze smaak, of minder smaak
- te weinig voeding
Heb je last van deze klachten? Bespreek ze met de arts of verpleegkundige. Zij kunnen je tips geven. En een verwijzing naar een diëtist, of andere aanvullende zorg.
Moeite met kauwen en doorslikken
Tijdens en na lipkanker kan het kauwen en doorslikken van eten moeilijk gaan. Kauwen is natuurlijk ook moeilijk als je geen gebit meer hebt. Of als het gebit beschadigd is door bestraling.
Heb je moeite met kauwen en doorslikken? Dan kan een logopedist je helpen dit te verbeteren.
Tips voor het kauwen en doorslikken van eten
Wat iemand wel en niet kan eten verschilt per persoon. Veel mensen hebben moeite met vlees, hard fruit en harde groente.
Het kan helpen om het eten heel fijn te snijden of te pureren. Door het eten te mengen met vocht, room of saus, glijdt het makkelijker door de mond. Een beetje dikke vloeistof is vaak beter dan helemaal vloeibaar eten.
Lees meer informatie en tips bij problemen met kauwen en slikken.
Droge mond
Door de behandeling van lipkanker kun je last krijgen van een droge mond. Een droge mond kan na een paar maanden overgaan, maar soms gaat deze klacht niet weg.
Een droge mond komt door te weinig speeksel. Speeksel is belangrijk bij het doorslikken van eten. Ook beschermt het de mond en het gebit.
Speekselklieren maken minder speeksel als ze beschadigd zijn. Behandelingen als bestraling, chemoradiatie en een operatie kunnen de speekselklieren beschadigen.
Tips bij een droge mond
Kauwen en genoeg drinken zorgen voor de aanmaak van speeksel. Daarom kan het helpen om het eten goed te kauwen. Ook kun je suikervrije kauwgom gebruiken. Kleine slokjes drinken tijdens het eten kan ook helpen. Als je de deur uitgaat, kun je een flesje water meenemen waaruit je kleine slokjes kunt drinken.
Bij sommige mensen helpt kunstspeeksel, of medicijnen die ervoor zorgen dat er meer speeksel wordt gemaakt. De zorgverzekeraar vergoedt deze middelen niet altijd.
Bekijk meer tips bij een droge mond.
Pijnlijke mond
De behandeling van lipkanker kan een pijnlijke mond geven. Hoe erg iemand last heeft van een pijnlijke mond, verschilt per persoon. Eten kan erg pijnlijk zijn, iets drinken gaat vaak beter. Meestal nemen de klachten een paar weken na de behandeling af en kun je weer normaal eten.
Tips bij een pijnlijke mond
Vermijd eten en drinken dat extra pijn kan doen. Zoals heel zuur, zout of pittig eten. Harde dingen zoals nootjes en hard fruit kunnen het slijmvlies extra beschadigen. Laat die liever staan.
Bekijk meer tips bij een pijnlijke mond.
Taai speeksel in de mond
De behandeling met bestraling kan ervoor zorgen dat het speeksel in de mond taaier wordt. Hierdoor is het doorslikken van slijm lastiger.
Tips bij taai slijm
Het kan helpen om regelmatig wat te drinken. Hierdoor wordt het slijm dunner en kun je het makkelijker doorslikken. Ook water met prik kan helpen, en spoelen met een zoutoplossing.
Lees meer tips bij veel slijm in de mond.
Vieze smaak, of minder smaak
Door de behandeling van lipkanker kan de smaak in je mond anders worden. Je kunt last hebben van een vieze smaak in je mond. Ook kan eten en drinken minder smaak hebben.
Bij sommige mensen komt de smaak weer terug. Anderen hebben hier de rest van hun leven last van.
Bekijk welke tips kunnen helpen als je smaak is veranderd.
Te weinig voeding
Goed eten is belangrijk voor je herstel. Bij mensen met lipkanker is er kans op een tekort aan voedingsstoffen. Dit heet ondervoeding. Bijvoorbeeld als iemand te weinig eet door pijn in de mond.
Omdat voeding erg belangrijk is voor je gezondheid, bekijkt de verpleegkundige of diëtist regelmatig of je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Het kan zijn dat sondevoeding nodig is om op krachten te komen.