Onderzoeken bij lipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je symptomen die kunnen passen bij lipkanker? Zoals een wit of rood bultje op de lip? Ga dan naar de huisarts. Als het nodig is, krijg je een verwijzing naar het ziekenhuis.

Voor klachten aan de buitenkant van de lip kun je terecht bij de dermatoloog. Dat is een arts die gespecialiseerd is in huidziektes.

Bij een afwijking aan de binnenkant van de lip kun je een verwijzing vragen naar een KNO-arts of MKA-chirurg. KNO staat voor: keel, neus en oor. MKA staat voor: mond, kaak en aangezicht.

Onderzoeken voor de diagnose lipkanker

Bij een plekje dat lipkanker kan zijn, onderzoekt de arts je lippen. De arts voelt ook aan je lymfeklieren.

Zit het plekje aan de buitenkant van je lip, dan kijkt de arts je hele huid na. Er is namelijk een kans dat je nog meer verdachte plekjes op je huid hebt. Bij een plekje aan de binnenkant van je lip bekijkt de arts ook je mond, tong, keel, neus en oren.

Daarna krijg je een biopsie. Bij dit onderzoek neemt de arts een stukje weefsel van het plekje op de lip weg. Het stukje weefsel wordt in het laboratorium onderzocht. Met de uitslag van de biopsie kan de arts de diagnose stellen. Dan wordt duidelijk of het om lipkanker gaat, of om iets anders.

Ziekenhuizen voor lipkanker

Voor verdere onderzoeken en de behandeling van lipkanker is het belangrijk dat je naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaat. Bekijk in welke ziekenhuizen voor lipkanker je terecht kunt.

In dit gespecialiseerde ziekenhuis krijg je vaak ook nog een röntgenfoto van je tanden en kaken. Deze foto laat zien of je gebit gezond is. Dit is belangrijk om mogelijke problemen tijdens de behandeling van lipkanker te voorkomen.

Onderzoeken naar uitbreiding en uitzaaiingen bij lipkanker

Na de diagnose krijgt niet iedereen met lipkanker verder onderzoek. Bij de meeste mensen is het al snel duidelijk dat de tumor alleen in of op de lip zit, en dat de kankercellen niet zijn doorgegroeid of uitgezaaid. Maar soms is de arts daar nog niet helemaal zeker van, zeker als het een grotere tumor is. Dan krijg je een aantal andere onderzoeken.

Je kunt 1 of meer van deze onderzoeken krijgen:

  • Echografie met eventueel een punctie van vergrote halsklieren: voor het opsporen van uitzaaiingen in de lymfeklieren in je hals.
  • MRI-scan of CT-scan: hierop is te zien hoe groot de tumor is, of deze in andere weefsels is gegroeid en of er uitzaaiingen zijn.
  • PET-scan of PET-CT-scan: kan uitzaaiingen in je hele lichaam opsporen.
  • Schildwachtklierprocedure: als na de echografie en punctie nog niet duidelijk is of er uitzaaiingen in je lymfeklieren zijn.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (2)

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marloes van Kester

Dermatoloog, HagaZiekenhuis

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Sebastiaan de Visscher

MKA-chirurg, UMCG

LinkedIn

Afbeelding mensen

Mensen die lipkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2021