Wat is mesothelioom (asbestkanker)?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Mesothelioom is kanker die in een vlies ontstaat, meestal in het longvlies. De belangrijkste oorzaak van mesothelioom is contact met asbest. Daarom heet de kanker ook wel asbestkanker. De vooruitzichten van mesothelioom zijn niet goed.

Mesothelioom is zeldzaam. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 600 mensen te horen dat ze mesothelioom hebben.  

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij mesothelioom

De vooruitzichten bij mesothelioom zijn niet goed. Je kunt niet genezen van mesothelioom. Gemiddeld leven mensen na de diagnose nog 13 tot 15 maanden. Je krijgt een behandeling om de ziekte te remmen en je klachten tegen te gaan. Lees verder over niet meer beter worden van kanker.

Mesothelioom heet ook wel longvlieskanker of asbestkanker

Omdat mesothelioom meestal in je longvlies groeit, heet de ziekte ook longvlieskanker. Het longvlies is het vlies tussen de ribben en de longen. De oorzaak voor mesothelioom is contact met asbest. Daarom is asbestkanker een andere naam voor mesothelioom. 

Mesothelioom in het buikvlies

Mesothelioom kan heel soms ook ontstaan in je buik. Dan groeit de kanker in je buikvlies.  Dit komt minder vaak voor. Lees meer over soorten mesothelioom.

De oorzaak van mesothelioom is asbest

Asbest is de oorzaak van mesothelioom. Asbest is een stof die vroeger veel gebruikt is in de bouw. Lees verder over asbest en mesothelioom.

Asbest en financiële tegemoetkoming

In Nederland heeft iedereen met mesothelioom recht op een financiële tegemoetkoming. Ook als het niet duidelijk is waar je in contact bent geweest met asbest. Er bestaan twee financiële regelingen. Meer informatie vind je op de website van het Instituut Asbestslachtoffers.

Symptomen bij mesothelioom

Van mesothelioom heb je in het begin vaak geen last. Symptomen van mesothelioom kunnen zijn:

  • pijn in je borstkas
  • problemen met ademen
  • een pijnlijke en opgezwollen buik

Lees verder over de symptomen van mesothelioom.

Onderzoeken bij mesothelioom

Als je klachten hebt die door mesothelioom kunnen komen, verwijst de huisarts je door naar het ziekenhuis. Daar krijg je vaak een longfoto. Of een röntgenfoto van je buik. Ook kan de arts een stukje weefsel weghalen voor onderzoek.

Lees verder over onderzoeken naar mesothelioom.

Behandeling bij mesothelioom

Van mesothelioom kun je niet genezen. Je krijgt een behandeling om je leven te verlengen of je klachten te verminderen.

Mogelijke behandelingen zijn immunotherapie, chemotherapie of bestraling. Soms krijg je een combinatie van behandelingen.

Lees verder over de behandelingen van mesothelioom.

Ziekenhuizen voor mesothelioom

Er zijn twee ziekenhuizen in Nederland gespecialiseerd in mesothelioom: het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het Erasmus MC in Rotterdam. Lees verder over de ziekenhuizen voor mesothelioom.

Uitzaaiingen bij mesothelioom

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kankercellen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam verder groeien. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase.

Ook mesothelioom kan uitzaaien. De uitzaaiingen bij mesothelioom hebben nauwelijks invloed op je prognose.

Als mesothelioom uitzaait, is dat meestal naar andere plekken in je borstkas. Dat zijn lokale uitzaaiingen. Van lokale uitzaaiingen heb je het meeste last, meer dan van uitzaaiingen in andere delen van je lichaam.

Soms komen de kankercellen van mesothelioom in je longen terecht. Bij een uitzaaiing van mesothelioom in je longen, heet de kanker nog steeds mesothelioom.

Mesothelioom kan ook uitzaaien naar andere delen van je lichaam. Bijvoorbeeld naar je hersenen of botten. Deze uitzaaiingen zorgen meestal niet voor meer klachten dan de klachten die je al hebt. Ook hebben de uitzaaiingen geen invloed op je overleving.

Uitzaaiingen bij mesothelioom in de buik

Mesothelioom in het buikvlies zaait bijna nooit uit. Als mesothelioom vanuit je buik toch uitzaait, is dat meestal naar je borstkas.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (4)

Colofon

Met medewerking van:

foto sjaak burgers

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022