Operatie bij oorkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDe informatie op deze pagina gaat over kanker in het oor (gehoorgangcarcinoom). Informatie over huidkanker op de oorschelp vind je hier. |
Is bij jou een tumor in het oor gevonden, dan krijg je meestal een operatie. Het doel van de operatie is om te genezen van de kanker. Na de operatie volgt vaak nog een nabehandeling met bestraling.
Bij de operatie haalt de arts de tumor weg. Daarbij probeert de arts zoveel mogelijk onderdelen van het oor te behouden. Welk deel van het oor de arts gaat opereren, hangt af van de plek van de tumor. Bekijk ook de informatie over het oor.
Na de operatie kun je met dit oor vaak niet meer horen. Lees verder over hoorproblemen bij oorkanker.
Operatie van een tumor in de gehoorgang
Zit de tumor in de gehoorgang? Dan verwijdert de arts de hele gehoorgang en het trommelvlies. Vaak is het ook nodig om het middenoor te verwijderen.
Ook haalt de arts het bot rondom de gehoorgang weg. Het gaat dan om het puntige uitsteeksel van het slaapbeen. Dat stukje bot kun je voelen achter het oor.
Soms moet de arts ook de oorschelp weghalen. Na de operatie ziet je oor er heel anders uit. De arts zal met je bespreken of je een prothese wilt. Hieronder lees je meer over een oorprothese.
Operatie van een tumor in het middenoor
Is de tumor ontstaan in het middenoor? Of is de tumor vanuit de gehoorgang in het middenoor gegroeid? Dan verwijdert de arts de tumor in het middenoor.
Soms is het ook nodig om het binnenoor te verwijderen, en/of het evenwichtsorgaan. Dan kun je last krijgen van duizeligheid.
Operatie van een doorgegroeide tumor
Een tumor in het oor kan doorgroeien in de weefsels rondom het oor. Bijvoorbeeld in de speekselklier voor het oor, en het gewricht van de kaak. Is dit het geval, dan moet de arts ook deze weefsels verwijderen.
Operatie van de lymfeklieren in de hals
Oorkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren in de hals, of bij de oorspeekselklier. Is dit het geval, dan kan de arts deze klieren verwijderen.
Lees verder over de operatie aan de lymfeklieren. Of bekijk de uitgebreide informatie over de operatie aan de oorspeekselklier.
Reconstructie van het oor
Bij een grote operatie aan het oor kan er een grote wond ontstaan. Dan kan een nodig zijn. De arts gebruikt dan weefsel van een andere plek in het lichaam om de wond dicht te maken. Dat kan een stukje huid zijn, maar ook spierweefsel of een stukje bot. De arts zal dit voor de operatie met je bespreken.
Oorprothese (kunstoor)
Soms moet de arts bij de operatie ook de oorschelp verwijderen. Je oor ziet er dan anders uit. Dan is een prothese mogelijk. Een prothese is een nagemaakte oorschelp van kunstmatig materiaal. Hiermee lijkt het geopereerde oor zoveel mogelijk op het andere oor.
Voor een oorprothese ga je naar een gelaatsprothesemaker. Die maakt voor jou een prothese op maat. Meestal is dat zo’n 3 maanden na de operatie.
Gevolgen van de operatie aan het oor
Door de operatie aan het oor kun je last krijgen van een aantal klachten op de lange termijn. Welke gevolgen dat zijn, hangt vooral af van het deel van het oor dat de arts geopereerd heeft en hoe uitgebreid de operatie was.
Gevolgen van de operatie kunnen zijn:
- problemen met horen
- duizeligheid en problemen met het evenwicht
- littekens
- verlamming van het gezicht