Behandeling van oorkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonIs bij jou oorkanker ontdekt, dan bespreekt de arts met je welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. Dit heet het behandelplan.
Behandeling van oorkanker
Bij kans op genezing is een operatie de meest gebruikte behandeling. Het doel van de operatie is om de tumor weg te halen en te genezen van de kanker. Na de operatie krijg je vaak een aanvullende behandeling met bestraling.
Heb je uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals, of bij de oorspeekselklier? Dan verwijdert de arts de lymfeklieren waar uitzaaiingen in zitten, maar ook de lymfeklieren daaromheen. Dit heet een lymfeklierdissectie. De arts kan deze operatie ook uit voorzorg doen.
Het kan ook nodig zijn om de oorspeekselklier operatief te verwijderen. Lees verder over de operatie aan de oorspeekselklier, bij de informatie over speekselklierkanker.
Ziekenhuizen voor oorkanker
Oorkanker is een zeldzame ziekte. Daarom krijg je de behandeling in een gespecialiseerd ziekenhuis. Bekijk welke ziekenhuizen dat zijn.
Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij oorkanker (trials)
Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor oorkanker.
Behandeling van oorkanker die is teruggekomen
Na de eerste behandelingen van oorkanker is er een kans dat de tumor terugkomt. Ook als oorkanker terugkomt, kun je soms nog genezen. Daarvoor is vaak een grote operatie nodig.
Als het niet meer mogelijk is om te genezen, kan de arts je vaak wel nog een behandeling aanbieden. Je hoort van de arts welke behandeling bij jouw situatie past.
Behandeling van uitgezaaide oorkanker
Heb je oorkanker die ver is doorgegroeid of met uitzaaiingen naar andere organen? Dan is genezing vaak niet meer mogelijk. De arts stelt dan een behandeling voor om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.
Bij uitzaaiingen is soms een behandeling met chemotherapie of immunotherapie mogelijk. Maar deze behandelingen zijn bij oorkanker niet standaard.
Afzien van behandeling
Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling (meer) wilt. Lees verder over afzien van een behandeling.
Je keuzes en rechten als patiënt
Als patiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.
Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.
Meer weten?
-
Patientenorganisatie Patientenvereniging HOOFD-HALS
PVHH is de patiëntenorganisatie voor mensen met kanker in het hoofd-halsgebied en hun naasten. Bekijk wat PVHH voor je kan betekenen.
-
Medische richtlijn hoofd-halstumoren
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van hoofd-halstumoren.