Onderzoeken bij plasbuiskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je klachten die kunnen horen bij plasbuiskanker, zoals bloed in de urine of plasklachten? Ga dan naar de huisarts. Als het nodig is, stuurt de huisarts je door naar een uroloog die verder onderzoek doet. 

Onderzoeken in het ziekenhuis

De uroloog stelt je vragen en doet een lichamelijk onderzoek. Daarna bespreekt hij of zij met je welke onderzoeken er nodig zijn voor een diagnose. Lees hoe je je kunt voorbereiden op een bezoek bij de arts.

Meestal krijg je een uitgebreid bloedonderzoek en urineonderzoek. Om te onderzoeken of er een afwijking in de plasbuis en blaas zit, krijg je ook een kijkonderzoek. Dit onderzoek heet een urethrocystoscopie. Tijdens dit kijkonderzoek neemt de arts vaak 1 of meer stukjes weefsel weg uit de plasbuis. Dit heet een biopsie. Een patholoog onderzoekt het weefsel in het laboratorium en kan daarmee de diagnose stellen.

Na de diagnose plasbuiskanker

Uit de eerste onderzoeken kan blijken dat je plasbuiskanker hebt. Dan gaat de arts onderzoeken hoe ver de tumor is uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn. Je kunt 1 of meer van de volgende onderzoeken krijgen:

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bas van Rhijn

Dr. Bas van Rhijn

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020