Laserbehandeling bij plasbuiskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms kun je bij plasbuiskanker een laserbehandeling krijgen. De arts snijdt de tumor dan weg met laserenergie tijdens een operatie.

Lees op deze pagina over:

Wanneer een laserbehandeling bij plasbuiskanker?

Je kunt alleen een laserbehandeling krijgen bij een tumor in het bovenste deel van de plasbuis. De tumor mag alleen in de slijmvlieslaag van de plasbuis zitten.

Hoe gaat een laserbehandeling bij plasbuiskanker?

Je krijgt een verdoving met een ruggenprik of je gaat onder narcose. De arts snijdt de tumor tijdens de operatie weg met laserenergie.

De arts brengt een dunne laserdraad (fiber) in de plasbuis. Dit gebeurt via een holle buis waaraan een kleine camera met een lens zit. Dat is de cystoscoop.

De energie van de laser werkt als een soort operatiemesje. Hiermee kan de arts de tumor heel precies wegsnijden. En zo weinig mogelijk van de plasbuis weghalen

Tijdens de operatie krijg je een spoeling van je plasbuis. Het spoelwater wordt opgevangen en gezeefd: zo kan de arts de weggesneden stukjes verzamelen.

Blaaskatheter

Na de operatie krijg je tijdelijk een blaaskatheter. Via dit slangetje loopt de urine uit je blaas. Soms komen er ook bloedstolsels uit. De katheter helpt ook om zwelling in je plasbuis tegen te gaan.

Plasklachten na de operatie

Na een laseroperatie heb je vaak meer aandrang om te plassen. In het begin moet je waarschijnlijk vaker naar de wc. Ook kun je een schrijnend, pijnlijk gevoel in je plasbuis hebben. Deze klachten gaan meestal vanzelf weer over.

Uitslag laseroperatie

De patholoog onderzoekt de weggehaalde stukjes onder de microscoop om te zien hoe agressief de tumor is of hoe erg de cellen afwijken. En stuurt de uitslag naar je arts. Die bespreekt de uitslag met je.

Mogelijke complicaties van een laseroperatie

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden. Mogelijke complicaties bij een laseroperatie zijn:

Een urineweginfectie

Een urineweginfectie is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen. Dat kunnen zijn: je nieren, urineleiders, blaas, plasbuis of prostaat. Soms heb je dan ook koorts.

Hiervoor kun je antibiotica krijgen. Dat zijn medicijnen tegen een ontsteking.

Bijbalontsteking (bij mannen)

Je kunt tot lang na de operatie een bijbalontsteking krijgen. Hier kun je antibiotica voor krijgen.

Vernauwing van de plasbuis (bij mannen)

Mannen kunnen tot lang na de operatie een vernauwing van de plasbuis krijgen. Daardoor kun je moeilijker plassen. Soms moet je geopereerd worden om de vernauwing te verhelpen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bas van Rhijn

Dr. Bas van Rhijn

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie ervaringsdeskundigen mannen en vrouwen

Mensen die plasbuiskanker hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2024