Schildklierhormoon slikken
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonSchildklierhormoon is onmisbaar. Daarom schrijft de arts schildklierhormoon voor als je lichaam het zelf niet meer maakt. In de tabletten zit T4, het lichaam zet de T4 zelf om in T3. De werkzame stof in de tabletten heet levothyroxine.
Het verschilt per persoon hoeveel schildklierhormoon je precies nodig hebt. Het duurt vaak een tijdje voordat je goed bent ingesteld. Als de dosis niet goed is, kun je daar last van krijgen. Lees de uitleg over schildklierhormoon, T4 en T3 op de website van Schildklier Organisatie Nederland.
Instellen op schildklierhormoon
Het bepalen van een goede dosis schildklierhormoon heet ook wel het ‘instellen op schildklierhormoon’. Het duurt ongeveer 9 maanden tot een jaar voor je goed ingesteld bent. In deze tijd moet je regelmatig voor controle naar het ziekenhuis. De arts meet dan de hoeveelheid TSH en schildklierhormoon in het bloed. TSH en schildklierhormoon werken nauw samen en beïnvloeden elkaar.
Stap 1 bij het instellen op schildklierhormoon is om ongeveer een ‘standaardhoeveelheid’ TSH in het bloed te krijgen, een gemiddelde hoeveelheid van de hele bevolking. Dit heet ook wel ‘grof instellen’. Dit is niet voldoende, geen mens heeft dezelfde hoeveelheid schildklierhormoon nodig.
Na het grof instellen zoekt de arts naar de dosis waarbij jij je het best voelt. Deze stap heet ‘het fijn instellen’ op schildklierhormoon. Je krijgt telkens wat meer of wat minder schildklierhormoon. Bij het fijn instellen is de hoeveelheid TSH en schildklierhormoon in het bloed minder belangrijk. De arts vraagt vooral hoe je je voelt en zoekt de dosis schildklierhormoon waarbij je je zo goed mogelijk voelt.