Behandeling van een talgkliercarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De behandeling van een talgkliercarcinoom bestaat meestal uit een operatie. Soms is daarna nog bestraling nodig.

Behandeling van talgkliercarcinoom zonder uitzaaiingen

Meestal kan een talgkliercarcinoom volledig verwijderd worden. Vaak gebeurt dit met een operatie. Soms is daarna nog bestraling nodig.

Lees verder over:

Soms is alleen bestralen ook een optie. Maar dan is er een grotere kans dat het talgkliercarcinoom terugkomt na behandeling. Meer over bestraling bij talgkliercarcinoom.

Behandeling van uitzaaiingen in 1 of meer lymfeklieren  

Heb je uitzaaiingen naar 1 of meer lymfeklieren in de buurt van de tumor, dan verwijdert de arts de lymfeklier(en) met een operatie. De arts haalt ook alle omliggende lymfeklieren weg. Deze operatie gebeurt om verdere verspreiding van kankercellen te voorkomen. Het doel is genezing. Meer over lymfeklieroperatie bij talgkliercarcinoom.

Soms krijg je na een lymfeklieroperatie nog bestraling. Bestraling doodt de achtergebleven kankercellen.

Wanneer een operatie niet kan of je geen operatie wilt, kun je alleen bestraling van de lymfeklieren krijgen. 

Behandeling van uitzaaiingen in andere organen

Soms is de tumor uitgezaaid naar andere organen in het lichaam, bijvoorbeeld naar de lever, de longen of de hersenen. Dan is genezing niet meer mogelijk. 

De arts bespreekt dan samen met je wat de beste behandeling is. Dat hangt onder andere af van de plek van de uitzaaiingen, je klachten, je gezondheid en je eigen wensen en voorkeuren.

Misschien twijfel je over een behandeling. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt. Bespreek dit met je arts.

Wat kun je zelf doen tijdens de behandeling?

Als je rookt, is het aan te raden om te stoppen met roken. Daarmee verminder je de kans op complicaties na de operatie, zoals een wondinfectie of problemen met de bovenste luchtwegen.

Ook voor je herstel na de behandeling is het belangrijk dat je niet rookt. En je maakt de kans op een nieuwe tumor kleiner, 

Vind je het moeilijk om daarmee te stoppen? Dan is het goed om te weten dat je hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken.

Een goede conditie is ook belangrijk. Je herstelt namelijk het beste van de behandeling wanneer je je conditie op peil weet te houden. Dat valt soms niet mee. Hier lees je wat je kunt doen om je conditie goed te houden.

Behandeling van een teruggekeerd talgkliercarcinoom

Na behandeling van een talgkliercarcinoom is er een kans dat de tumor terugkomt op dezelfde plek. Dit gebeurt bij ongeveer 15 op de 100 mensen met talgklierkanker, en voornamelijk bij talgklierkanker rondom het oog.

Meestal verwijdert de arts de teruggekeerde tumor met een operatie. Deze behandeling heeft als doel om te genezen. 

Is het talgkliercarcinoom al eerder bestraald, dan is een tweede keer bestraling meestal niet mogelijk. 

Je keuzes en rechten als patiënt

Als patiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Drs. Ronald de Keizer

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

illustratie-arts-vrouw

Eva Huis-In 't Veld

Dermatoloog in opleiding, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2021