Bestraling bij vaginakanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bestraling is vaak onderdeel van een genezende behandeling. Je krijgt de behandeling dan in combinatie met chemotherapie of hyperthermie. Bij uitgezaaide vaginakanker (stadium 4b) of teruggekeerde vaginakanker kan bestraling helpen om klachten te verminderen.

Lees op deze pagina over:

Wat is bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. De bestraling gebeurt plaatselijk: alleen op het deel van je lichaam van de tumor of uitzaaiingen. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

Bij vaginakanker krijg je meestal uitwendige bestraling én inwendige bestraling.

Bij uitwendige bestraling komt de straling uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door je huid heen. Lees meer over uitwendige bestraling bij vaginakanker.

Bij inwendige bestraling gebeurt de bestraling van binnenuit met radioactief materiaal. Lees meer over inwendige bestraling bij vaginakanker.

Bestraling bij vaginakanker

Lees meer over:

Alleen uitwendige en inwendige bestraling

Zit de tumor alleen in de vaginawand, dan bestaat de behandeling meestal uit uitwendige bestraling en inwendige bestraling. Het doel van de behandeling is genezing.

Bestraling in combinatie met chemotherapie of hyperthermie

Is de tumor door de huid van je vagina gegroeid, dan krijg je meestal uitwendige bestraling en inwendige bestraling. Tegelijk met de bestralingsbehandeling krijg je ook chemotherapie of hyperthermie.

Het doel van de behandeling is genezing.

Bestraling na een operatie voor vaginakanker

Heb je een operatie gehad? Dan krijg je na de operatie soms nog een behandeling met uitwendige bestraling. Bijvoorbeeld als er kankercellen in de randjes van het weggenomen weefsel zitten. Of als je uitzaaiingen hebt in een of meer lymfeklieren.

Vaak krijg je deze bestraling samen met chemotherapie of hyperthermie. Het doel: mogelijk achtergebleven kankercellen te vernietigen. En: de kans dat de ziekte terugkomt kleiner te maken.

Bestraling en kinderwens

Als je wordt bestraald vanwege vaginakanker krijgen je eierstokken ook straling. Ben je nog niet in de overgang, dan word je door de behandeling onvruchtbaar.

Heb je een kinderwens, vraag dan vóór de behandeling om een verwijzing naar een fertiliteitsarts. Met hem of haar kun je bespreken welke mogelijkheden er zijn om vruchtbaar te blijven. Lees meer over vruchtbaarheid en vaginakanker.

Bestraling bij uitgezaaide vaginakanker (stadium 4b)

Bij uitzaaiingen van vaginakanker op andere plekken in je lichaam kan uitwendige bestraling helpen. Het kan bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies verminderen of stoppen. Ook kan het helpen bij pijn door botuitzaaiingen. Meestal word je een paar keer uitwendig bestraald.

Bestraling bij uitgezaaide vaginakanker heet palliatieve bestraling.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

foto eleonora van dorst

Dr. Eleonora van Dorst

Gynaecoloog-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2024