Controle en nazorg bij vaginakanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonNa de behandeling van vaginakanker kom je meestal nog regelmatig op controle. De arts kijkt dan of de behandeling effect heeft gehad. En of de kanker wegblijft.
Lees op deze pagina over:
- Wat houden de controles in?
- Hoe vaak op controle?
- Als je klachten hebt tussen de controles in
- Gevolgen van de behandeling bespreken
- Angst voor controles
- Minder vaak op controle komen
Wat houden de controles in?
Een controlebezoek bij de gynaecoloog bestaat uit een algemeen lichamelijk onderzoek. Heb je bestraling gehad? Dan kan het zijn dat je de ene keer op controle gaat bij de radiotherapeut-oncoloog en de andere keer bij de gynaecoloog.
Tijdens de controles vraagt de arts hoe het met je gaat. Als je klachten hebt, krijg je extra onderzoek. Bijvoorbeeld een CT-scan of een echografie.
Hoe vaak op controle?
Je arts bespreekt met je hoe vaak je op controle komt. Dit hangt af van je conditie. En ook van hoe groot de kans is dat de ziekte terugkomt.
Meestal ziet het controleschema er zo uit:
- eerste en tweede jaar: elke 3 maanden op controle
- derde en vierde jaar: elke 6 maanden op controle
- vijfde jaar: nog 1 keer
Als je klachten hebt tussen de controles in
Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Bespreek je klachten met je huisarts. Of vervroeg je afspraak in het ziekenhuis.
Gevolgen van de behandeling bespreken
Op de controle-afspraak kun je bespreken of je last hebt van gevolgen van de behandeling. De arts en verpleegkundige vertellen je wat hier eventueel aan te doen is.
Zij kunnen je verwijzen naar een andere zorgverlener die je met de klacht kan helpen. Zoals een:
- oedeemtherapeut
- ergotherapeut
- fysiotherapeut
- maatschappelijk werker
- psycholoog
- seksuoloog
Angst voor controles
Iedereen beleeft de controles anders. Het kan zijn dat je het een veilig idee vindt om regelmatig naar het ziekenhuis te gaan. Maar misschien zie je juist op tegen de controles. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat de ziekte terug is, of erger is geworden. Dit is niet vreemd, veel mensen hebben deze angst.
Bespreek je angst met je arts of verpleegkundig specialist. Misschien zijn je vooruitzichten gunstiger dan je denkt. Dan kunnen zij je geruststellen.
Het kan ook helpen om hier met een lotgenoot over te praten. Die vind je via patiëntenorganisatie Olijf en via de community van kanker.nl. Bekijk ook de tips om met angst om te gaan.
Gaat de angst je leven beheersen? Dan is het verstandig om psychologische hulp te zoeken. Je huisarts of specialist kan je een verwijzing geven.
Minder vaak op controle komen
De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen om niet op controle te komen. Of minder vaak op controle te komen. Bijvoorbeeld omdat je de controles te belastend vindt. Overleg daarover altijd van tevoren met je arts of verpleegkundig specialist. Samen kun je bespreken wat dit in jouw situatie betekent.
Is een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar voor je? Dan kan de controle-afspraak misschien telefonisch of via videobellen. Bespreek de mogelijkheden met je arts of verpleegkundig specialist.