Ziekenhuizen voor vaginakanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je vaginakanker hebt, stuurt je arts je door naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Daar hebben de artsen de kennis en ervaring om vaginakanker te behandelen.
Vaginakanker is een zeldzame kanker. Het is belangrijk dat je naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaat. Een ziekenhuis dat zo veel mogelijk ervaring heeft met de behandeling van jouw zeldzame kankersoort. Want: hoe vaker een arts (en een ziekenhuis) een bepaalde behandeling uitvoert, hoe beter hij of zij erin wordt.
Er zijn 9 ziekenhuizen in Nederland waar gynaecoloog-oncologen werken. Deze ziekenhuizen zijn gespecialiseerd in gynaecologische kanker. Dat betekent kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen. Vaginakanker is een gynaecologische kanker.
Deze gespecialiseerde ziekenhuizen werken samen met de ziekenhuizen in hun regio. Ze bespreken alle patiënten regelmatig in een regionaal overleg.
Dit zijn de 9 gynaecologische oncologische centra:
In deze ziekenhuizen kun je terecht voor de behandeling van vaginakanker:
- Amsterdam UMC (AMC en VUMC) en Antoni van Leeuwenhoek: de gynaecologen werken samen in het Centrum voor Gynaecologische Oncologie Amsterdam (CGOA)
- Catharina Ziekenhuis, Eindhoven
- Erasmus MC, Rotterdam
- LUMC, Leiden
- Maastricht UMC+
- Radboudumc, Nijmegen
- UMCG, Groningen
- UMC Utrecht
Je arts verwijst je na de uitslag vaginakanker naar een van deze ziekenhuizen voor verder onderzoek en behandeling.
Een ziekenhuis kiezen
Heb je vragen over hoe je het best een ziekenhuis kunt kiezen? Dan kun je terecht bij je huisarts, je eigen arts en bij de zorgverzekeraar. En ook bij Patiëntenplatform Zeldzame Kankers (PZK). Via de patiëntenorganisatie Olijf kun je navragen hoe patiënten hun behandeling ervaren hebben.