Zelf essentiële oliën gebruiken bij kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonWil je zelf essentiële oliën gebruiken om je klachten bij kanker te verlichten? Koop dan het liefst een natuurzuivere olie. Lees hier ook hoe je de olie veilig kunt gebruiken.
Lees op deze pagina verder over:
- Wat zijn essentiële oliën?
- Hoe gebruik je essentiële olie?
- Essentiële oliën kopen
- Veilig essentiële olie gebruiken: dat doe je zo
- Essentiële olie kopen? Deze 5 zijn favoriet bij mensen met kanker
Wat zijn essentiële oliën?
Essentiële oliën zijn geconcentreerde oliën uit planten. In de oliën zitten geurige bestanddelen uit planten en/of andere stoffen waarvan men denkt dat ze een medicinale werking hebben.
Met essentiële oliën is kanker niet te genezen. Maar de oliën kunnen wel een prettige aanvulling zijn op de zorg in het ziekenhuis.
Hoe gebruik je essentiële olie?
Je lichaam kan de stoffen uit de olie op 2 manieren opnemen: via de huid en door inademing. Hoe je de olie moet gebruiken, hangt af van wat je wilt bereiken.
Voorbeelden van gebruik via de huid:
- een druppeltje olie in massageolie
- een druppeltje olie (altijd voorgemengd in een badolie) in een voetenbad
Voorbeelden van gebruik door inademing:
- een paar druppeltjes olie op een aromasteentje of elektrische verdamper
- een paar druppeltjes olie op een katoenen staafje in een aroma inhaler
- een druppeltje olie op een zakdoek
Waarschuwing vooraf: ga voorzichtig om met etherische oliën. Neem ze niet in en breng ze niet onverdund aan op je huid. Lees ook: Veilig essentiële olie gebruiken: dat doe je zo
Essentiële oliën kopen
Je koopt essentiële oliën bij natuurwinkels, de drogist of online. Kies bij voorkeur voor een natuurzuivere olie. Natuurzuiver betekent dat de olie niet is aangelengd of verdund. Er zit maar 1 specifieke essentiële olie in. Op het flesje staan de eigennaam én de wetenschappelijke naam van de olie.
De prijs van een natuurzuivere olie kan variëren. Zo is pepermuntolie heel betaalbaar en rozenolie heel kostbaar. Je kunt vaak wel lang doen met een essentiële olie. Je hebt meestal maar 1 of enkele druppels per keer nodig.
Soms kun je kant-en-klare combinaties van essentiële oliën kopen. Verschillende essentiële oliën zijn dan gemengd voor een speciaal doel, bijvoorbeeld voor ontspanning, of tegen misselijkheid of benauwdheid. Waar het voor is, staat dan op het flesje. Vaak zit er ook informatie bij over veilig gebruik.
Veilig essentiële oliën gebruiken? Dat doe je zo
Essentiële oliën kunnen in sommige situaties bijwerkingen hebben, of invloed hebben op je behandeling. Lees waar je op moet letten als je deze oliën gebruikt of wil gaan gebruiken.
Overleg altijd eerst met je verpleegkundige
Heb je kanker en overweeg je essentiële oliën te gaan gebruiken? Overleg dan eerst met je verpleegkundige. Hij of zij kan uitzoeken of je olie veilig kunt gebruiken in jouw situatie. En kan je adviezen geven over het gebruik.
Gebruik in deze situaties géén essentiële olie:
- Je bent allergisch voor 1 van de bestanddelen van de olie.
- Je huid is erg gevoelig (bijvoorbeeld tijdens of na bestraling).
Heb je last van astma of COPD? Wees dan voorzichtig met het gebruik. Sommige oliën kunnen je klachten erger maken.
Waarschuwing als je essentiële oliën gebruikt:
- Neem essentiële olie NIET in via je mond.
- Gebruik essentiële olie NIET inwendig zonder deskundig advies. Inwendig betekent: in je ogen, oren, neus, anus of vagina.
- Gebruik essentiële olie NIET onverdund op je huid of slijmvliezen. Je moet de olie altijd mengen of verdunnen, bijvoorbeeld met aloë vera gel, een basis massageolie of een basiscrème.
- Gebruik en bewaar essentiële oliën op afstand van vuur. Sommige oliën kunnen licht ontvlambaar zijn.
Bronvermelding en disclaimer
De informatie op deze pagina is gebaseerd op deze bronnen. Lees ook de disclaimer.
Boek
|