Muziektherapie bij kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonMuziek kan helpen als je ziek bent, ook als je kanker hebt. Muziek geneest je ziekte natuurlijk niet, maar het kan jou wel veel steun bieden. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel.
Lees op deze pagina over:
- Wat is muziektherapie?
- Hoe gaat muziektherapie?
- Wanneer kan muziektherapie helpen bij kanker?
- Hoe heeft muziektherapie invloed op lichaam en geest?
- Is muziektherapie veilig bij kanker?
- Vergoedt de zorgverzekeraar muziektherapie?
- Zoek een muziektherapeut bij jou in de buurt
Wat is muziektherapie?
Tijdens muziektherapie ben je samen met je therapeut met muziek bezig. Dat kan op allerlei manieren: door samen naar muziek te luisteren bijvoorbeeld, of muziek te maken. De muziektherapeut kan ook voor je zingen, of muziek voor je maken.
Voor muziektherapie hoef je niet muzikaal te zijn. Ook ervaring met muziek maken is niet nodig.
Een andere naam voor muziektherapie is vaktherapie muziek.
Hoe gaat muziektherapie?
Intake
De therapie begint altijd met een intake: samen met de therapeut bespreek je welke problemen je ervaart en wat je wilt bereiken. De therapeut kijkt of muziektherapie hierbij kan helpen. Samen spreek je een doel af en in hoeveel sessies je dat wilt bereiken.
Hoe ziet een sessie eruit?
De therapeut stemt de sessies af op jouw behoeften. Een sessie kan er bijvoorbeeld zo uitzien:
- De therapeut speelt muziek voor je of je maakt samen met de therapeut muziek. Door de muziek ervaar je gevoelens en emoties. Met de therapeut praat je daarover. Dat kan opluchten. Het kan je ook nieuwe inzichten over jezelf geven.
- Je luistert naar rustgevende muziek. De therapeut nodigt je uit om in gedachten naar een plek te gaan waar je je heel prettig voelt. Dat brengt rust en ontspanning.
- Je schrijft samen met de therapeut een lied. Dat lied is heel persoonlijk. Het kan je helpen om je ziekte te verwerken.
Gesprek
Tijdens de sessie of aan het eind van de sessie praat je met de therapeut over de muziek. Welke gedachten en emoties had je? Welke herinneringen kwamen boven?
Een gesprek is niet altijd nodig. Soms is ‘doen en ervaren’ al voldoende.
Wanneer kan muziektherapie helpen bij kanker?
Muziektherapie geneest geen kanker. Het kan je helpen om de gevolgen van het ziek-zijn op een andere manier te beleven, zodat je hier minder last van hebt.
Muziektherapie kan helpen bij:
• angstige gedachten en gevoelens
• depressieve gevoelens en gedachten
• stemmingswisselingen
Ook kan muziektherapie helpen om te ontspannen en ervoor zorgen dat je minder last hebt van spanning, stress en pijn. Of je troost, steun of nieuwe kracht geven.
Je kunt muziektherapie ook samen met je familieleden volgen. Zo kun je samen door middel van de muziek leren omgaan met de veranderde situatie.
Hoe heeft muziektherapie invloed op lichaam en geest?
Muziek kan je rustiger of juist actiever maken. Het kan ook voor afleiding zorgen. Wanneer je muziek hoort die je leuk of mooi vindt, maken je hersenen bepaalde stofjes aan die een fijn gevoel geven. Verder kan muziek emoties oproepen, en helpt muziek om die emoties te uiten.
Tijdens de therapie doe je nieuwe ervaringen op. Hierdoor kun je je anders gaan voelen of ontdek je andere manieren om met de bestaande situatie om te gaan. Veel mensen voelen door muziektherapie weer wat belangrijk voor hen is, bijvoorbeeld verbondenheid of hoop. Dat geeft meer zelfvertrouwen.
Is muziektherapie veilig bij kanker?
Vergoedt de zorgverzekeraar muziektherapie?
Verschillende zorgverzekeraars vergoeden muziektherapie. Kijk voor meer informatie op zorgwijzer.nl
Soms is muziektherapie onderdeel van een revalidatieprogramma.
Bronvermelding en disclaimer
De informatie op deze pagina is gebaseerd op deze bronnen. Lees ook de disclaimer. |
Websites
Richtlijn
Review
Systematisch review
|