Trials bij kanker, hoe werkt dat?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBen je op zoek naar een nieuwe behandeling voor kanker? Of heeft de arts gevraagd om mee te doen met wetenschappelijk onderzoek?
Dan kun je overwegen om mee te doen met een trial. In een trial wordt een nieuwe behandeling onderzocht.
Andere namen voor trials
In het ziekenhuis wordt op verschillende manieren over trials gesproken. Andere termen zijn: medisch-wetenschappelijk onderzoek, klinische studie of experimentele behandeling. Met al deze termen wordt bedoeld: een mogelijk nieuwe behandeling waarvan artsen de werking en resultaten onderzoeken bij patiënten.
Wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe behandeling
Artsen en wetenschappers zijn steeds op zoek naar nieuwe en betere behandelingen voor kanker. Ze willen hiermee de overlevingskansen, overlevingsduur of de kwaliteit van leven verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek is daarvoor de basis.
De meeste patiënten krijgen een standaardbehandeling. Dit is de behandeling die op dit moment voor een bepaalde soort kanker het meest gebruikelijk is en waarvan de beste resultaten verwacht worden. Alleen een wetenschappelijk onderzoek (trial) kan aantonen of een nieuwe behandeling beter is dan de standaardbehandeling.
In een trial wordt meestal een nieuwe behandeling onderzocht. Dat kan een nieuw medicijn zijn of een nieuwe vorm van bestraling of opereren. Als de nieuwe behandeling bij mensen wordt getest, is er al onderzoek gedaan in het laboratorium en met proefdieren.
Soms gaat een trial over het verbeteren van de huidige behandeling. Bijvoorbeeld een andere volgorde van behandelingen of een nieuwe combinatie van bestaande behandelingen.
Nieuws over wetenschappelijk onderzoek bij kanker
Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over een nieuwe behandeling tegen kanker. Dat kan hoop geven. Maar dit soort berichten gaan vaak over behandelingen die nog verder onderzocht moeten worden.
Voordat een arts een nieuw medicijn kan voorschrijven, moet het nieuwe middel bewezen effectief zijn. Daarvoor wordt het medicijn vaak eerst vergeleken met de standaardbehandeling. En als de nieuwe behandeling ‘op de markt komt’, is dat vaak alleen voor mensen met een bepaalde kankersoort waarop het middel is onderzocht.
Dit soort nieuwsberichten gaan soms ook over nieuwe middelen die nog niet bij mensen zijn getest. In het laboratorium of met proefdieren is dan een anti-kankerwerking aangetoond. Het duurt dan nog een aantal jaren voordat ook bewezen is dat de nieuwe behandeling bij mensen werkt.
Meer weten?
-
Brochure Medisch-wetenschappelijk onderzoek
Informatie van de overheid over meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek.
-
EU Clinical Trial Register
Op deze Engelstalige website van de European Medicines Agency staan trials die in Europa plaatsvinden.
-
Cancer Trials Belgium
Op deze Engelstalige website van de Belgian Society for Medical Oncology staan trials die in België plaatsvinden.
-
ClinicalTrials.gov
Op deze Engelstalige website van de US National Institutes of Health staan trials die in de Verenigde Staten plaatsvinden.
-
Canadian Cancer Trials
Op deze Engelstalige website van de Canadian Partnership Against Cancer staan trials die in Canada plaatsvinden.
-
Australian Cancer Trials
Op deze Engelstalige website van de Australische overheid staan trials die in Australië plaatsvinden.
-
ToetsingOnline.nl
Bekijk welke medisch-wetenschappelijk onderzoeken er op dit moment in Nederland gaande zijn.