Duur kankermedicijn: krijg je waar je recht op hebt?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Denk je dat je een bepaald duur kankermedicijn niet krijgt, terwijl je daar wel recht op hebt? Neem dan contact op met het Landelijk Meldpunt Zorg. 

Lees op deze pagina over:

Vergoeding van kankermedicijnen

Is een medicijn voor jouw vorm en stadium van kanker opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering? Dan moet een arts dit voorschrijven. Tenzij er medische redenen zijn om dat niet te doen. Verzekeraars moeten het medicijn dan vergoeden. 

Toch gebeurt het soms dat patiënten bepaalde medicijnen niet krijgen terwijl ze daar vermoedelijk wel recht op hebben. Dat blijkt uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding. Het gaat dan om medicijnen die vanuit het basispakket vergoed worden. Dat is voor alle verzekeringen hetzelfde.

Belangrijk:

  • Vraag naar alle mogelijkheden als je met je specialist over behandelingen spreekt.
  • Denk je dat een duur medicijn niet krijgt, terwijl je daar wel recht op hebt? Neem dan contact op met het Landelijk Meldpunt Zorg bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 

Wat kan het Landelijk Meldpunt Zorg voor je doen?

Het meldpunt helpt met de aanvraag voor een second opinion als je vindt dat je recht hebt op een duur medicijn. Een andere arts dan je eigen arts beoordeelt dan of je in aanmerking komt voor het medicijn.

Blijkt uit de second opinion dat je een medicijn moet krijgen, maar gebeurt dat niet? Dan bemiddelt de Inspectie tussen jou en het ziekenhuis.

Welke gegevens heeft het Landelijk Meldpunt Zorg van je nodig?

Om je goed te kunnen helpen heeft het meldpunt de volgende gegevens van je nodig:

  • Je naam, telefoonnummer en e-mail.
  • Het ziekenhuis (en eventueel de specialist) waar je onder behandeling bent.
  • Welke vorm van kanker je hebt. En als je dat weet, het stadium van de ziekte (uitzaaiingen of niet, al geopereerd, eerdere behandelingen).
  • Het geneesmiddel waarvan je denkt dat je het zou moeten krijgen maar dat niet gegeven wordt.
  • Je verzekeraar.

Melden is belangrijk

Als je een melding doet, help je ook om de zorg te verbeteren voor andere patiënten. Voor de minister zijn de meldingen een teken dat er problemen zijn met de beschikbaarheid van dure geneesmiddelen. 

Waar heb je recht op?

Heb je vragen over de vergoeding van kankermedicijnen? Neem dan contact op met Pauline Evers van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties: p.evers@nfk.nl

Colofon

Met medewerking van:

foto Pauline Evers

Dr. Pauline Evers

Belangenbehartiger geneesmiddelen, NFK

Logo Patiëntenfederatie Nederland

Patiëntenfederatie Nederland

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2021

Meer over Je keuzes en rechten als kankerpatiënt