Iemand in je familie heeft kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je vader, moeder of een ander familielid kanker krijgt, is dat niet makkelijk. Vooral niet als diegene dicht bij je staat. Emotioneel kan het veel met je doen. En je krijgt er misschien veel extra taken bij.
Gevoelens en emoties
Angst, boosheid, verdriet. Het zijn voorbeelden van emoties die je kunt hebben als iemand in je familie kanker heeft. Deze emoties kunnen per fase verschillen. En het kan ook zijn dat je je emoties juist niet goed voelt.
Tips:
- Stop je gevoelens niet weg. Deel ze met anderen, of schrijf ze op.
- Je kunt ook met lotgenoten in contact komen. Het kan helpen om met mensen te praten of te schrijven die hetzelfde doormaken als jij.
- Wordt het je allemaal te veel? Ga dan naar je huisarts. De huisarts kan je een paar gesprekken aanbieden met een POH-GGZ (praktijkondersteuner voor de huisarts). Als je dat wilt, kan de huisarts je doorverwijzen naar een andere zorgverlener. Zoals een maatschappelijk werker of een psycholoog.
Lees ook wie jou kan helpen of steunen.
Omgaan met een familielid met kanker
Als iemand in jouw familie kanker heeft, kan het moeilijk zijn om daarmee om te gaan. Misschien weet je niet wat je moet zeggen of wat je moet doen. Of weet je niet waar de ander behoefte aan heeft. Lees dan de tips voor hoe je omgaat met iemand die kanker heeft.
Zorgen voor een familielid met kanker: mantelzorg
Je wilt misschien voor je familielid zorgen. Door hem of haar naar het ziekenhuis te brengen, thuis te verzorgen of het huishouden op je te nemen. Dat heet mantelzorg.
Zorgen voor iemand in je familie kan je een goed gevoel geven. Ook kan het de band met de ander versterken. Tegelijkertijd kan het veel invloed hebben op je eigen leven. Als je nog een baan en/of een gezin hebt, kan mantelzorg behoorlijk intensief zijn. Dat geldt ook als je al wat ouder bent of in minder goede conditie bent.
Hoe kun je mantelzorg goed volhouden?
Mantelzorg voor iemand met kanker kun je het beste volhouden als je ook goed voor jezelf zorgt.
Tips:
- Neem elke dag even tijd om iets te doen wat je leuk of ontspannend vindt. Hoe moeilijk dat soms ook is.
- Probeer ook tijd vrij te maken voor sociale contacten. Dan heb je wat afleiding en kun je even ontspannen. Anderen kunnen je ook steun en praktische hulp geven.
- Schakel op tijd extra hulp in. Bijvoorbeeld van familieleden of vrijwilligers. De meeste mensen vinden het fijn om te helpen.
- Is het je te veel? Ga dan naar je huisarts. De huisarts kan je een paar gesprekken aanbieden met een POH-GGZ (praktijkondersteuner voor de huisarts). Als je dat wilt, kan de huisarts je doorverwijzen naar een andere zorgverlener, zoals een maatschappelijk werker of een psycholoog.