Hulp voor ouders
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonSoms lukt het niet om alles draaiende te houden als je kanker hebt en een gezin. Dan kun je familieleden, vrienden of bekenden om hulp vragen. Heb je het gevoel dat je vastloopt, dan kan een professionele zorgverlener je misschien helpen.
Kanker bij een van de ouders is meestal van grote invloed op het gezinsleven. Daardoor kan het moeilijk zijn om het gezin draaiende te houden.
De onderzoeken, behandelingen en afspraken op de polikliniek kunnen veel tijd en energie kosten. Ook brengen ze veel spanning en onzekerheid met zich mee. Je hoofd kan hier heel vol van zitten.
Het leven is niet meer vanzelfsprekend en de toekomst is onzeker. Dat kan heftige emoties oproepen en tot psychische of lichamelijke klachten leiden, zoals piekeren en slecht slapen.
Ook de lichamelijke invloed van de ziekte en de behandeling kunnen groot zijn. Vermoeidheid, pijn en misselijkheid kunnen ervoor zorgen dat de zieke weinig energie heeft of nauwelijks uit bed kan komen. Daardoor moet iemand anders het huishouden en de zorg voor de kinderen op zich nemen, bijvoorbeeld de gezonde partner. Dit kan erg zwaar zijn.
Hulp vragen
Soms is het niet mogelijk om alles draaiende te houden. Dan kun je familieleden, vrienden of bekenden om hulp vragen. Je kunt ook hulp vragen van professionele zorgverleners.
Zoek een psycholoog bij jou in de buurt
Zoek een psycho-oncologisch centrum bij jou in de buurt
Lotgenotencontact voor ouders
Op kanker.nl is een gespreksgroep 'Kanker heb je niet alleen', bedoeld voor patiënten en naasten. Als deelnemer van kanker.nl kun je daar je ervaringen delen. Om deelnemer te worden, moet je je wel eerst registreren.