Praktische hulp regelen: zo pak je het aan

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Zorg of hulp aanvragen kost tijd. Soms zijn er wachtlijsten. Probeer daarom vooruit te kijken, en regel nu alvast de hulp die je nodig hebt. Ook mensen uit je directe omgeving willen meestal graag helpen.

Lees op deze pagina over:

Of ga direct naar de informatie over hulp bij het huishouden.

Buren, familieleden of vrienden

Hulp komt meestal niet vanzelf. Mensen willen vaak wel helpen, maar weten niet dat je hulp nodig hebt of aarzelen om hulp aan te bieden. Je zult dus zelf om hulp moeten vragen. Dat kan lastig zijn, want je wilt vrienden en bekenden niet voor het blok zetten. Hoe pak je dat aan?

Tip:
Vraag een goede vriend of vriendin (je tijdelijke 'persoonlijke assistent') om je te helpen in kaart te brengen waar je behoefte aan hebt. Vraag hem of haar vervolgens om binnen je netwerk te kijken wie wat zou kunnen doen. Voor derden is het makkelijker om tegen deze tijdelijke 'persoonlijke assistent' te zeggen dat ze niet kunnen dan tegen jou.

Wil je liever zelf om hulp vragen? Bedenk dan dat mensen meestal eerder kleine, afgebakende taken op zich willen nemen dan grote klussen en verantwoordelijkheden.

Tips:

  • Maak een lijst van klusjes die moeten gebeuren. Nodig vrienden of bekenden uit voor de koffie, leg uit waar je behoefte aan hebt en vraag of zij iets van de lijst willen doen.
  • Heb je een aantal mensen gevonden die je willen helpen? Maak dan een week- of maandschema. Dan is duidelijk wie wat wanneer doet. 

Er zijn verschillende apps die helpen  om de zorg met familieleden en zorgverleners makkelijker af te stemmen. Een voorbeeld is Caren Zorgt.

naasten

Respijtzorg (vervangende zorg)

Kun je niet altijd voor je naaste zorgen? Of heb je tijd voor jezelf nodig om het zorgen vol te houden? Dan kun je dit aangeven bij de gemeente. Die zorgt dan dat iemand tijdelijk alle zorg van je overneemt. Dit heet respijtzorg. Dit kan eenmalig, maar ook structureel.  

Respijtzorg is in sommige gevallen gratis. Als dat niet zo is, kun je de zorg vaak vergoed krijgen. Lees wat er mogelijk is en hoe je respijtzorg kunt aanvragen.

Een mantelzorgmakelaar

Misschien kun je hulp krijgen van een mantelzorgmakelaar. Zo iemand neemt regeltaken van je over, zodat je minder wordt belast. Bijvoorbeeld formulieren invullen van verzekeringen of gemeentes, of contacten onderhouden met instanties. 

Lees op mantelzorg.nl meer over de kosten en bekijk waar je een mantelzorgmakelaar vindt

Wijkverpleegkundige

Heeft je naaste medische zorg nodig, bijvoorbeeld hulp bij het toedienen van medicijnen? Of meer praktische hulp, zoals wassen of aankleden? Dan kun je de wijkverpleging inschakelen. Lees meer over wijkverpleging aanvragen op de website van het ministerie van VWS.

De zorgverzekeraar vergoedt de kosten voor wijkverpleging. Er is geen eigen risico.

Hulp bij het huishouden

Is er extra hulp in de huishouding nodig? Dan kun je op verschillende manieren hulp regelen. Lees meer over hulp in de huishouding aanvragen op de website van het ministerie van VWS. 

Tip: Wacht niet te lang met aanvragen

Het aanvragen van zorg of hulp thuis kan lang duren. Regel nu alvast de zorg of hulp die je in de toekomst nodig denkt te hebben. Wacht niet met aanvragen tot je iets daadwerkelijk nodig hebt.

Als degene voor wie je zorgt dit liever niet wil, probeer de mogelijkheid dan toch te bespreken. Veel naasten zeggen achteraf spijt te hebben dat ze zo lang gewacht hebben met het inschakelen van professionele hulp.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Christine Brouwer-Dudok de Wit

Dr. Christine Brouwer-Dudok de Wit

Klinisch psycholoog en psychotherapeut, De BOSgroep

LinkedIn

Foto Joanne van Walsem - van Bekhoven

Drs. Joanne van Walsem - van Bekhoven

Psycho-oncologisch therapeut, Ingeborg Douwes Centrum

Foto Joyce Vermeer

Drs. Joyce Vermeer

Systeemtherapeut en mindfulnesstrainer, Helen Dowling Instituut

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. Marijke Dierdorp-Schep

GZ-psycholoog, Ingeborg Douwes Centrum

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Logo Mantelzorg.nl

MantelzorgNL

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022