Vervoer naar het ziekenhuis

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je zorgt voor iemand met kanker, maar kunt niet (altijd) mee het ziekenhuis. Wat doe je dan? En hoe zit het met de vergoeding van kosten voor vervoer naar het ziekenhuis, de kosten van ziekenbezoek en verblijfskosten?

Lees op deze pagina de antwoorden op deze vragen:

Wie kan mijn naaste naar het ziekenhuis brengen als ik dat zelf niet kan?

Er zijn vrijwilligers die zorgen voor het vervoer. Je kunt in contact komen met een vrijwilliger via een vrijwilligersorganisatie, via de gemeente of via speciale websites.

​​​​Meer informatie vind je onder meer bij:

Met eigen auto, openbaar vervoer of regiotaxi naar het ziekenhuis. Krijg je als patiënt de kosten vergoed?

Moet je voor een behandeling met chemotherapie, bestraling of immunotherapie naar het ziekenhuis? Of voor de nacontroles die direct samenhangen met deze behandelingen? Dan betaalt jouw zorgverzekering de vervoerskosten naar en van het ziekenhuis. Dit geldt voor vervoer met je eigen auto, met het openbaar vervoer of met een (regio)taxi. 

Vraag altijd van te voren toestemming van je zorgverzekeraar. Vraag ook welk vervoersbedrijf je moet gebruiken (en wijk daar niet van af). 

Goed om te weten: Je betaalt altijd een eigen bijdrage. Ga je met een regiotaxi, dan mag je mantelzorger (partner, naaste) niet gratis meerijden.

Krijg je als naaste/mantelzorger de kosten vergoed van reizen van en naar het ziekenhuis?

Als begeleider/mantelzorger van iemand met kanker heb je geen recht op vergoeding vanuit de basisverzekering voor de vervoerskosten die je maakt. Gaat de patiënt met een (regio)taxi naar het ziekenhuis, dan mag je niet gratis meereizen.

Kan degene die je verzorgt vanwege een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Dan kan hij of zij voor jou een gratis OV-begeleiderskaart aanvragen bij de NS. Deze is geldig in treinen, trams, bussen, metro’s en regiotaxi’s.

Lees verder over een OV-begeleiderskaart aanvragen.

Kun je reiskosten voor ziekenbezoek aftrekken van de belasting?

Je maakt misschien veel reiskosten om je partner, kind of familielid te bezoeken. Dan is het goed om te weten dat je deze reiskosten in sommige gevallen kunt aftrekken van de belasting. Je moet dan wel een aantal voorwaarden voldoen.

Lees meer over reiskosten ziekenbezoek op Belastingdienst.nl.

Kun je reiskosten voor ziekenbezoek declareren bij je zorgverzekeraar?

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan kun je de reiskosten voor ziekenbezoek soms (voor een deel) vergoed krijgen. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit zo is, welke voorwaarden hiervoor gelden en hoe je de kosten kunt declareren.

Logeren in de buurt van het ziekenhuis. Krijg je als patiënt de kosten vergoed?

Krijg je een behandeling die minimaal 3 dagen achter elkaar duurt? En moet je daar ver voor reizen? Dan kun je als patiënt kiezen voor een logeervergoeding. Je krijgt die in plaats van de vervoersvergoeding. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Krijg je CAR-T therapie tegen kanker? Dan blijf je de eerste 2 weken na deze behandeling in het ziekenhuis.  Na deze 2 weken kun je nog steeds bijwerkingen of problemen krijgen. Woon je meer dan 1 uur rijden van het ziekenhuis, dan kun je overnachten in de buurt van het ziekenhuis, bijvoorbeeld in een hotel. Van je zorgverzekeraar krijg je een vergoeding voor de kosten van je verblijf. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Goed om te weten: Je betaalt altijd een eigen bijdrage.

Logeren in het ziekenhuis of in een gasthuis. Krijg je als partner of familielid de kosten vergoed?

Veel ziekenhuizen bieden logeerfaciliteiten aan voor familieleden. Soms heeft het ziekenhuis een apart gastenverblijf of logeerkamers op de afdeling. Ben je partner of familielid van iemand met kanker die wordt behandeld? Dan kun je daar tegen een vergoeding voor korte of langere tijd logeren. Zo kun je dichtbij je partner of familielid zijn en hoef je niet te reizen.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de verblijfskosten in een logeerhuis of gasthuis vanuit de aanvullende verzekering.

Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar of je de kosten vergoed krijgt en onder welke voorwaarden.

Colofon

Met medewerking van:

foto Pauline Evers

Dr. Pauline Evers

Belangenbehartiger geneesmiddelen, NFK

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Logo Mantelzorg.nl

MantelzorgNL

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022