Pijnbestrijding bij kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDe arts zal altijd proberen iets aan je pijn te doen. De pijn wegnemen is niet altijd mogelijk. Wel kan de pijn door behandeling minder worden en daardoor beter te verdragen zijn.
Lees op deze pagina over manieren om pijn bij kanker te bestrijden:
- De oorzaak van de pijn wegnemen of aanpakken
- Andere klachten behandelen die de pijn uitlokken of erger maken
- Pijn onderdrukken met pijnstillers
- Pijn verminderen zonder pijnstillers
- Depressie, angst of slapeloosheid verminderen met medicijnen
- Psychosociale hulp en/of lotgenotencontact
Oorzaak van de pijn wegnemen/aanpakken
Als er een duidelijke oorzaak voor de pijn is, probeert de arts die weg te halen. Bijvoorbeeld door de tumor of uitzaaiing(en) kleiner te maken of weg te halen met bestraling, medicijnen of een operatie. Daardoor neemt de druk op zenuwen of organen af en wordt de pijn minder.
Meer over het behandelen van pijn door uitzaaiingen kun je lezen in het informatiedossier uitzaaiingen.
Andere klachten behandelen
Sommige lichamelijke klachten kunnen de pijn uitlokken of erger maken. Bijvoorbeeld hoesten. De arts behandelt ook dit soort klachten.
Pijn onderdrukken met pijnstillers
Er zijn ook medicijnen die de pijn onderdrukken. Dit zijn pijnstillers. Bij matig ernstige pijn zijn dat paracetamol en/of een ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID). Bij ernstige pijn zijn dat zeer sterke pijnstillers, zoals morfine of morfineachtige middelen.
De hierboven genoemde pijnstillers werken niet goed bij zenuwpijn. Daarvoor zijn andere medicijnen.
Pijn verminderen zonder pijnstillers
Ontspanningsoefeningen kunnen helpen bij pijn. Ook een massage kan ervoor zorgen dat je korte tijd minder pijn voelt. Lees verder over pijn verminderen zonder pijnstillers
Depressie, angst of slapeloosheid verminderen met medicijnen
Als je depressief of angstig bent of slecht slaapt kun je daar medicijnen voor krijgen. Die zorgen ervoor dat je je beter voelt en beter gaat slapen, waardoor de pijn minder wordt.
Psychosociale hulp en/of lotgenotencontact
Bij problemen op het gebied van relaties, werk en zingeving kan een maatschappelijk werker, geestelijk verzorger of psycholoog bieden. Deze kan helpen om te gaan met gevoelens en emoties, en handvaten bieden om klachten te verminderen.
Soms kan het prettig zijn om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Via kanker.nl kun je mensen vinden zoals jij.
Wie zijn betrokken bij de behandeling van pijn?
Verschillende zorgverleners kunnen je helpen. Naast artsen en verpleegkundigen zijn dat bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werker en/of geestelijk verzorger.
Soms vraagt de arts hulp van een pijnteam of een palliatief adviesteam. Hierin zitten verschillende soorten zorgverleners. Zij bespreken met elkaar wat voor jou de beste behandeling is.
Heb je chronische pijnklachten en andere problemen op verschillende gebieden van je leven, dan kan de arts je doorsturen naar een revalidatiearts met deskundigheid op het gebied van kanker.
Meer weten?
-
Medische richtlijn pijn bij patiënten met kanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van pijn in de palliatieve fase.