Tips voor omgaan met pijn bij kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je pijn bij kanker? Door je behandeling of door de kanker zelf? Misschien heb je iets aan deze tips.

Lees op deze pagina verder over deze tips:

Pas je activiteiten aan

Pas je dagprogramma aan. Houd daarbij zoveel mogelijk rekening met de uren dat je je goed voelt. Vaak is er een patroon in de pijn te herkennen.

Wissel rust en activiteit met elkaar af

Plan niet meer dan 2 of 3 afspraken verdeeld over de dag. Leg aan je omgeving uit waarom je dat zo doet.

Probeer te ontspannen of zoek afleiding

Probeer te ontspannen, bijvoorbeeld door ontspanningsoefeningen te doen. Of door te luisteren naar muziek, een podcast of een luisterboek.

Luisteren naar muziek

Luisteren naar muziek kan pijn of je beleving van pijn verminderen. Dat komt omdat sommige muziek helpt om te ontspannen. Dat zorgt dat je minder last hebt van pijn. Muziek kan ook zorgen voor afleiding, zodat je even niet (of minder) aan de pijn denkt. Lees verder over muziek luisteren bij kanker.

Doe ontspanningsoefeningen

Door angst, zorgen en pijn kunnen je spieren langere tijd gespannen zijn. Hierdoor kan je pijn erger worden. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen. Door regelmatig je spieren te ontspannen, heb je minder pijn. Ook kun je beter slapen.

Er zijn verschillende soorten oefeningen:

Het duurt soms een tijdje voordat ontspanningsoefeningen effect hebben. Daarom is het belangrijk de oefeningen een langere tijd te doen. Ook is het aan te raden eerst een aantal keren te oefenen onder begeleiding van een psycholoog of fysiotherapeut.

Doe aan mindfulness

Mindfulness kan ook helpen bij pijn. Bij mindfulness leer je meer in het hier en nu te zijn, zonder daarover te oordelen. Lees meer over mindfulness bij kanker.

Praat over de pijn

Het is belangrijk om met je arts of verpleegkundige over je pijn te praten. Deze kan samen met jou zoeken naar manieren om de pijn te verminderen en draaglijk te maken.

Vertel ook aan mensen uit je directe omgeving dat je pijn hebt. Zij kunnen je steunen of helpen. Uitleggen wat pijn met je doet kan er ook voor zorgen dat anderen meer begrip voor je hebben.

Soms kan het helpen om met een maatschappelijk werker, geestelijk verzorger of psycholoog te praten. Deze kan je helpen bij het omgaan met pijn of als je zorgen of problemen hebt die de pijn erger maken.

Vertel aan je arts als de behandeling of medicijnen niet goed werken. Misschien kun je een andere behandeling krijgen.

Laat je adviseren over hulpmiddelen

Sommige activiteiten kunnen veel pijn doen. Bijvoorbeeld ('s nachts) naar de wc gaan. Bepaalde aanpassingen in huis kunnen je helpen. Bijvoorbeeld een postoel.

Wijkverpleegkundigen en ergotherapeuten kunnen je allerlei tips geven voor het dagelijks leven. Je hebt voor een ergotherapeut een verwijzing van je arts nodig.

Zoek extra hulp

Vraag op tijd om hulp. Zo kun je jezelf zo veel mogelijk ontzien en houd je energie over voor de dingen die je het belangrijkste vindt.

Vraag bijvoorbeeld buren, familie of kennissen om hulp. Je kunt ook bij je gemeente vragen of je hulp kunt krijgen, bijvoorbeeld van vrijwilligers of van de thuiszorg.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige

Bianca Kramp, MANP

Verpleegkundig specialist, Rijnstate Pijncentrum

illustratie-arts-man

Dr. Alexander de Graeff

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2019