Algemene adviezen en tips bij seksuele problemen
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonNa de behandeling kan het een tijdje duren voordat seks weer deel gaat uitmaken van je leven. Hoe pak je de draad weer op?
Op deze pagina lees je over de volgende adviezen:
• Bouw het lichamelijk contact weer rustig op
• Probeer zoveel mogelijk te ontspannen
• Bereid het vrijen zo nodig voor
• Besteed extra aandacht aan je uiterlijk
Bouw het lichamelijk contact weer rustig op
Soms blijkt het een te grote stap om na de ziekte en de behandeling de seksuele relatie met je partner weer op te pakken. In dat geval zou je kunnen beginnen naar je lichaam te kijken of het aan te raken om je eigen seksuele mogelijkheden te onderzoeken. Dit kan je helpen om te ontdekken wat je wel en niet plezierig en opwindend vindt.
Daarna kun je samen met je partner op ontdekkingstocht gaan. Seks is niet alleen geslachtsgemeenschap. Strelen, zoenen of knuffelen is ook seksueel contact. Ook elkaar bevredigen met de hand of de mond kan een intieme en opwindende manier van seksueel contact zijn.
Het kan zijn dat geslachtsgemeenschap of andere vormen van seksueel contact te vermoeiend zijn. Dan kan je partner zichzelf bevredigen terwijl je tegen elkaar aanligt.
Probeer zoveel mogelijk te ontspannen
Wanneer je gespannen bent, staat dat prettig vrijen in de weg. Misschien maak je je zorgen dat het vrijen pijn zal doen, of dat je geen erectie zult krijgen. Of vraag je je af of je nog wel aantrekkelijk bent voor je partner. Vertel je partner over deze twijfels. Openheid kan spanning helpen verminderen.
Soms kunnen ontspanningsoefeningen helpen. Door het doen van ontspanningsoefeningen leer je je lichaam te ontspannen. Ook word je meer bewust van spanning in je lichaam.
Dit kan ook helpen om te ontspannen:
- Elkaar insmeren met een bodymilk
- Samen naar mooie muziek luisteren
- Samen in bad of onder de douche
- Samen naar een erotische film kijken
Bereid het vrijen zo nodig voor
Soms zijn bepaalde voorbereidingen of hulpmiddelen nodig om prettig te kunnen vrijen. Bijvoorbeeld als de penis niet stijf wordt of de vagina droog blijft. Hulpmiddelen of voorbereidingen kunnen wat kunstmatig aandoen. Zeker in het begin. Als vrijen daardoor beter gaat, hoort het na een tijdje gewoon bij het liefdesspel.
Besteed extra aandacht aan je uiterlijk
Na de behandeling is je lichaam misschien niet meer hetzelfde. Littekens of andere zichtbare veranderingen roepen misschien gevoelens van schaamte en onzekerheid op. Bij jezelf en misschien ook bij je partner.
Extra aandacht voor je uiterlijk kan helpen om je zelfvertrouwen terug te krijgen. Soms kunnen hulpmiddelen uiterlijke veranderingen goed camoufleren en je extra zelfvertrouwen geven. Zoals een pruik of aangepaste make-up. Heb je een stoma, dan kun je bijvoorbeeld een mooi hoesje of een hemdje dragen tijdens het vrijen.
In sommige ziekenhuizen houdt een schoonheidsspecialiste een spreekuur speciaal voor kankerpatiënten om hen te adviseren over hun uiterlijke verzorging.
Overige adviezen
Soms is het emotioneel en lichamelijk toch heel moeilijk om te gaan vrijen, terwijl je er toch behoefte aan hebt. Dan kun je denken aan de volgende dingen:
- Verwacht niet dat je spontaan opgewonden moet worden. Je kunt ook gewoon beginnen met samen dingen te doen die voor jou opwindend zijn. Vaak komt de opwinding vanzelf.
- Plan het vrijen op momenten dat het goed uitkomt. Vaak ben je in de ochtend minder moe dan in de avond.
- Neem maatregelen om klachten te verminderen. Zoals pijnstillers, een warm bad of inhalatiemedicatie.
- Soms kan het helpen om extra hormonen (hormoonsuppletie) t4e gebruiken. Bespreek met je behandelend arts of dit ook in jouw situatie een mogelijkheid is.