Omgaan met seksuele veranderingen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je seksleven kan door je ziekte of behandeling (blijvend) veranderen. Hoe ga je daarmee om? En wie kan helpen als je het lastig vindt?

De meeste mensen denken na de diagnose kanker niet direct aan de gevolgen voor hun seksleven en dat van hun partner. Door de ziekte, behandeling en emoties raakt seks vaak enige tijd op de achtergrond. 

Wanneer seksueel contact weer aan de orde is, blijken er vaak dingen (blijvend) veranderd te zijn op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om opgewonden te raken. Of het lukt niet meer om geslachtsgemeenschap te hebben. Door onzekerheid, schaamte of andere emoties kan ook de beleving van seks anders zijn. 

Verwerken en aanvaarden

Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat je seksleven door je ziekte of behandeling is veranderd. Vaak gaat het gepaard met gevoelens van teleurstelling, verdriet, frustratie en boosheid. Ook je partner kan dit soort gevoelens ervaren. Dat is begrijpelijk en normaal. 

Het kost tijd om dit soort gevoelens te verwerken en de nieuwe situatie te aanvaarden. Vaak gaat het oppakken van seksueel contact met vallen en opstaan. Liefde, geduld, openheid en vertrouwen kunnen helpen om het  makkelijker te maken. 

En voor sommige seksuele problemen zijn er concrete oplossingen. Lees ook de algemene adviezen en tips bij seksuele problemen

Nieuwe manieren vinden

Na verloop van tijd kun je ontdekken dat er nog vele andere manieren zijn om van je lichaam en van elkaar te genieten. En dat je weer dichter bij elkaar komt. Misschien worden intimiteit, geborgenheid en warmte belangrijker voor je dan opgewonden raken en klaarkomen. Of vind je andere manieren om aan je trekken te komen. 

Tip: vraag om hulp

Wanneer het niet lukt om zelfstandig de problemen op te lossen,  kan het verstandig zijn om professionele hulp te zoeken. Een seksuoloog kan helpen bij alle vragen op het gebied van seksualiteit. Vaak is een seksuoloog een gespecialiseerde GZ-psycholoog of -arts. Een erkende relatietherapeut kan helpen met bijvoorbeeld psychische spanningen in de relatie.

Bespreek je klachten eventueel eerst met de huisarts. Die kan je ondersteunen in het vinden van de best passende hulp. 

Podcast seksualiteit en kanker

Nzinga kreeg de diagnose non-hodgkinlymfoom. In deze podcast vertelt ze hoe dit effect heeft gehad op de intimiteit / seksualiteit met haar partner Misha. Seksuoloog llaniek Zantingh uit het AvL (Antoni van Leeuwenhoek) geeft belangrijke tips. 

Podcast intimiteit bij kanker

Elise kreeg op haar 30e de diagnose baarmoederhalskanker. In deze podcast vertelt ze  openhartig welke  impact de kanker en de behandeling hebben gehad op haar lichaam. 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marga IJland

Gynaecoloog en seksuoloog, bestuurslid Stichting Sick and Sex

Logo NFK

Patiëntenwerkgroep Kanker en seks (NFK)

Logo Stichting Sick and Sex

Stichting Sick and Sex

Foto Charlotte Tuijnman-Raasveld

Drs. Charlotte Tuijnman-Raasveld

Psycholoog-seksuoloog, LUMC

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020