Hulp bij vermoeidheid
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBen je 6 maanden of langer na de behandeling nog steeds erg moe? Bespreek dit dan met je (huis)arts of verpleegkundige. Die kan samen met jou een oplossing zoeken.
Lees op deze pagina over:
- Lichamelijk onderzoek bij vermoeidheid
- Gesprek met je arts: wat is er aan je vermoeidheid te doen
- Hulp bij vermoeidheid
Lichamelijk onderzoek bij vermoeidheid
Kom je met vermoeidheidsklachten bij de (huis)arts of verpleegkundige, dan zal die daar vragen over stellen. Daarna krijg je een lichamelijk onderzoek. Soms is er nog extra onderzoek nodig. Zoals een bloedonderzoek, ECG (hartfilmpje), longfunctieonderzoek of een röntgenfoto.
Gesprek met je arts: wat kun je doen aan je vermoeidheid?
Soms kun je een behandeling krijgen. Maar het kan ook zijn dat er geen makkelijke oplossing is voor je vermoeidheid. Dan kijkt je (huis)arts samen met jou welke dingen je vermoeidheid beïnvloeden. En of je er zelf iets aan kunt doen. Misschien ben je te snel weer aan het werk gegaan, beweeg je niet genoeg, slaap je slecht of ervaar je nog veel emoties en spanningen door alles wat je hebt meegemaakt.
Is duidelijker wat er meespeelt bij je vermoeidheid? Dan bespreek je samen met je (huis)arts of verpleegkundige hoe je de vermoeidheid kunt aanpakken.
Hulp bij vermoeidheid
Als je wilt kun je een verwijzing krijgen naar een hulpverlener. Zoals een:
- ergotherapeut
- psycholoog of psychotherapeut
- online therapie
- oncologiefysiotherapeut
- psychosomatisch fysiotherapeut
- oncologiediëtist
Hieronder lees je wat deze zorgverleners voor je kunnen doen.
Tip: niet alle hulp wordt altijd vergoed. Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar hoe het zit.
Ergotherapeut bij vermoeidheid
Je arts kan je adviseren om naar een ergotherapeut te gaan. Dat is iemand die samen met jou kijkt wat je lichaam aankan. En hoe je je energie beter over de dag of de week kunt verdelen. Een ergotherapeut geeft je ook tips over hoe je energie kunt sparen door dingen anders te doen.
Vaak vraagt de ergotherapeut je om een vermoeidheidsdagboek bij te houden. Daarin schrijf je op je wat je op een dag doet, hoeveel energie dat kost of hoeveel energie het oplevert. Aan de hand van je dagboek kan de ergotherapeut je tips geven om je vermoeidheid te verminderen.
Psycholoog of psychotherapeut bij vermoeidheid
Ben je nog veel met je ziekte, behandeling en alles daaromheen bezig? Of maak je je zorgen? Vind je het lastig om je gedrag te veranderen? Dan kan de arts je verwijzen naar een psycholoog of psychotherapeut.
Een psycholoog of psychotherapeut onderzoekt samen met jou waardoor je moe bent. En wat de vermoeidheid in stand houdt. Je leert anders naar je klachten te kijken en er anders mee om te gaan. Je krijgt hulp om uit de negatieve spiraal te komen van piekeren, slecht slapen, nog meer piekeren, slechter slapen etc.
Veel mensen hebben na de therapie minder klachten. Bij een groot deel van de mensen verdwijnen de klachten.
Vind een psycholoog of psychotherapeut.
Online therapie bij vermoeidheid
Sinds een paar jaar is ook online therapie bij vermoeidheid mogelijk. Het grootste deel van de therapie gaat daarbij via internet. Dit heeft als voordeel dat je niet voor elke afspraak met de psycholoog de deur uit hoeft. Dat scheelt weer energie.
Tijdens de behandeling leer je door informatie, opdrachten en oefeningen anders om te gaan met je vermoeidheid. Hierbij krijg je elke week feedback van je therapeut.
Voorbeelden zijn:
- De internettherapie 'Minder moe bij kanker' van het Helen Dowling Instituut.
- De online therapie ‘Op weg naar herstel’ voor vermoeidheid na borstkanker. Deze behandeling is ontwikkeld door het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid.
Oncologiefysiotherapeut bij vermoeidheid
Misschien adviseert de arts of verpleegkundige je om meer te bewegen. Dat helpt om je conditie te verbeteren, waardoor je minder moe bent. Bewegen kan ook helpen om je geestelijk beter te voelen, en om beter te slapen.
De arts kan je verwijzen naar een oncologiefysiotherapeut. Dat is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bewegen bij kanker.
Vind een oncologiefysiotherapeut of lees meer over bewegen bij kanker.
Psychosomatisch fysiotherapeut bij vermoeidheid
Je (huis)arts kan je adviseren om naar een psychosomatisch fysiotherapeut te gaan. Dat is iemand die gespecialiseerd is in onverklaarbare pijn, vermoeidheid, stress- en spanningsklachten.
De psychosomatisch fysiotherapeut kijkt samen met jou welke dingen je vermoeidheid in stand houden of zelfs erger maken. En welke rol je overtuigingen, gedachten en gedrag daarin spelen. Je krijgt oefeningen en tips om je lichaam en je geest meer in balans te brengen.
Vind een psychosomatisch fysiotherapeut.
Oncologiediëtist bij vermoeidheid
Een oncologiediëtist kan met jou kijken of je voedingsstoffen tekortkomt. En je een persoonlijk voedingsadvies geven. Vraag je arts om een verwijzing.
Belangrijk: Wil je een voedingssupplement gebruiken? Bespreek het altijd met je oncologiediëtist of je behandelend arts. Supplementen kunnen ook nadelen hebben voor je gezondheid.