Vermoeidheid bij kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Vermoeidheid komt vaak voor bij kanker. Je kunt voor, tijdens en kort na de behandeling moe zijn. En ook nog lange tijd daarna.

Lees op deze pagina over:

Kun je niet meer beter worden? Er is ook informatie over vermoeidheid bij ongeneeslijke kanker.

Vaak moe zijn

Vermoeidheid is een gebrek aan energie hebben. Als je vaak moe bent, lukt het niet goed meer om de dingen te doen die je wilt doen. Of moet doen. 

Wat je gewoonlijk makkelijk doet, gaat nu moeilijker. Zoals douchen, opruimen en koken. Ook lopen en praten kan je meer energie kosten. Je moet vaak echt bijkomen als je iets hebt gedaan.

Als je heel moe bent, werken je hersenen minder goed. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben om dingen te onthouden. En om je aandacht ergens bij te houden of om beslissingen te nemen.

Uiteraard kan vermoeidheid ook invloed hebben op je humeur. Je kunt prikkelbaar of boos zijn. Of lusteloos en somber.
 

Vermoeidheid bij kanker komt vaak voor

Vermoeidheid voor, tijdens en kort na de behandeling

Dat je moe bent is heel normaal. Zowel voor, tijdens en kort na de behandeling. Kanker en de behandeling vragen veel van je lichaam. Ook slecht slapen, weinig bewegen, pijn of een verminderde eetlust kunnen ervoor zorgen dat je moe bent.

Na de behandeling duurt het vaak nog een paar maanden voor die vermoeidheid minder wordt. Het kost gewoon tijd en energie om te herstellen. En om weer conditie op te bouwen. Ook moet je verwerken wat je allemaal hebt meegemaakt. Dat vraagt ook energie. Als je verder opknapt, neemt de vermoeidheid meestal langzaam af.

Belangrijke tip: pak na de behandeling de draad weer op. Doe dit wel rustig: stap voor stap.

Zo krijg je meer energie

Het is heel normaal dat je nog een paar maanden na de behandeling last houdt van vermoeidheid. Ergotherapeut Aschwin legt dit uit aan de hand van de ‘energie-emmers’. (Bron: AvL).

Vermoeidheid lang na de behandeling

Je kunt nog lang na de behandeling last houden van vermoeidheid. Soms lijkt het alsof de vermoeidheid niet meer overgaat.

Misschien heb je minder energie dan vroeger of moet je vaker rust nemen. Als je hoofd meer wil dan je lichaam aankan, zul je manieren moeten vinden om daarmee om te gaan. Dat kan lastig zijn. Mogelijk heb je iets aan de tips bij vermoeidheid.

Het kan ook zijn dat je je vaak onverwachts compleet uitgeput voelt. En dat rust nemen niet helpt. Dan heb je misschien last van chronische vermoeidheid. Lees verder over chronische vermoeidheid bij kanker.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (1)

Colofon

Met medewerking van:

foto marije van der lee

Dr. Marije van der Lee

GZ-psycholoog en bijzonder hoogleraar klinische psycho-oncologie, Helen Dowling Instituut

Linkedin

foto nicolle magnin

Drs. Nicolle Magnin

GZ-psycholoog, Helen Dowling Instituut

Linkedin

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2024