Wat te doen tegen vermoeidheid
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonChronische vermoeidheid is erg vervelend. Vaak is er wel iets aan te doen. Of je kunt de vermoeidheid draaglijker maken. Door beter te leren omgaan met je energie, zodat je meer grip krijgt op je vermoeidheid. Ook conditie opbouwen helpt om minder moe te zijn.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Het is vaak zoeken naar wat voor jou het beste werkt om je minder moe te voelen. Dat vraagt om moed en doorzettingsvermogen.
Vermoeidheid bij kanker: daar kun je iets aan doen
Drie belangrijke tips bij vermoeidheid
Dit zijn de belangrijkste tips om je minder moe te voelen:
Hieronder lees je hoe je dit kunt aanpakken:
Bouw conditie op
Door de behandelingen van kanker kan je conditie erg achteruitgaan. Wanneer je steeds maar moe bent, is meer bewegen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan bewegen of trainen juist helpen om vermoeidheid te verminderen. Gezond eten is ook belangrijk.
Tips:
- Probeer elke dag een half uur lang te bewegen. Kies een manier van bewegen waarbij je hartslag en ademhaling omhoog gaan, bijvoorbeeld fietsen, zwemmen of wandelen. Een oncologiefysiotherapeut kan je advies geven of je helpen bij het oefenen. Lees meer over bewegen bij vermoeidheid.
- Eet gezond en eiwitrijk. Dat is belangrijk voor een goede conditie. Drink liever geen alcohol. Meer informatie over gezond eten vind je in onze informatie over voeding en kanker. Lees ook de voedingstips bij vermoeidheid op Voeding & Kanker Info.
Hoe bouw ik mijn conditie weer op?
Stel grenzen
Door vermoeidheid kun je minder doen dan je voor je ziekte deed. Dat is vaak lastig om te accepteren. Bewust kiezen en grenzen stellen helpt om niet te veel te doen.
Tips:
- Kies bewust wat je wel en niet doet. Wat vind je écht belangrijk of leuk? Wat móet er die dag gebeuren?
- Zeg op tijd 'nee' tegen anderen. Dat kan heel lastig zijn, maar je hebt het nodig om je energie goed te verdelen. Het kan zijn dat je veel moet oefenen, voor het je goed lukt. Houd vol, het gaat je echt iets opleveren.
- Laat mensen in je omgeving weten dat je (nog) niet alles kan zoals vroeger. Dan kunnen zij daar rekening mee houden. Vaak kunnen zij dat niet direct aan je zien.
- Verzet je niet tegen je vermoeidheid. Dit kost namelijk vaak nog meer energie.
Zoek balans en wissel af
Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Soms doen mensen heel veel in de ochtend, als ze nog energie voelen. Daarna zijn ze de rest van de dag vaak uitgeput. Door perioden van activiteit af te wisselen met perioden van rust, houd je meer energie over.
Tips:
- Plan niet te veel activiteiten op een dag. Verdeel de dingen die je wilt doen over de week. En ja, dat betekent ook dat je minder in een week kunt doen dan vroeger.
- Wissel dingen die je móet doen af met dingen die je wilt doen en waar je energie van krijgt.
- Wissel beweging af met denkwerk of sociaal contact.
- Houd in een schriftje bij wat je op een dag doet en hoe je je daarna voelt. Zo zie je wat je energie geeft en waar je juist moe van wordt.
- Geef je lichaam rust na inspanning. Zoek een plekje waar je even lekker kunt zitten of liggen. Neem die rustmomenten ook mee in je planning.
- Probeer op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan, ook in het weekend. Dit kan helpen om beter te slapen.
Hulp nodig?
Misschien heb je hulp nodig om uit te vinden wat voor jou het beste werkt. En om meer grip te krijgen op je vermoeidheid. Lees verder over hulp bij vermoeidheid.