Chronische vermoeidheid na kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonOngeveer 1 op de 3 mensen blijft nog lang na de behandeling erg moe. Duurt jouw vermoeidheid 6 maanden of langer? En is er geen medische behandeling mogelijk volgens de arts? Dan kan het chronische vermoeidheid zijn.
Lees op deze pagina over:
- Zo herken je chronische vermoeidheid
- Andere klachten bij de vermoeidheid
- Invloed van vermoeidheid op je leven
- Hulp bij chronische vermoeidheid
- Wat is er te doen aan chronische vermoeidheid?
Zo herken je chronische vermoeidheid
- Je bent vaak (erg) moe.
- Van een simpel klusje kun je al uitgeput zijn, bijvoorbeeld de was ophangen of stofzuigen.
- De vermoeidheid kan je overvallen.
- Je kunt op de vreemdste momenten van de dag moe zijn. Bijvoorbeeld vlak nadat je opstaat, zelfs nadat je goed hebt geslapen.
- Je kunt overdag een grote behoefte hebben om te slapen.
- Als je rust neemt, gaat de vermoeidheid niet over.
- De vermoeidheid heeft invloed op je dagelijks leven, je kunt minder doen dan je gewend bent.
Andere klachten bij de vermoeidheid
Vaak ben je niet alleen erg moe, maar heb je ook andere klachten. Je kunt bijvoorbeeld problemen hebben met denken, zoals dingen onthouden of je aandacht ergens bij houden.
Of je bent prikkelbaar of somber. Hoofdpijn, duizeligheid en pijn in spieren en gewrichten komen ook voor naast vermoeidheid.
Invloed van vermoeidheid op je leven
Als je steeds erg moe bent, heeft dat veel invloed op je leven: op de situatie thuis, je relatie, sociale contacten en werk. Je kunt niet meer alles doen wat je vóór je ziekte deed. Dat is erg frustrerend.
Het is extra moeilijk als je omgeving denkt dat je weer beter bent. En verwacht dat je weer gewoon aan alles meedoet. Dat kan je het gevoel geven dat je niet begrepen wordt of onder druk staat.
Werk je? En gaat dat minder goed dan je wilt, omdat je vaak moe bent? Bekijk dan de tips op de pagina als werken na kanker niet (goed) lukt.
Hulp bij chronische vermoeidheid
Ben je 6 maanden of langer na de behandeling nog steeds erg moe? Bespreek het met je huisarts, je arts in het ziekenhuis of de verpleegkundige. Die kan onderzoeken of er een medische behandeling is voor de vermoeidheid.
Is er geen medische behandeling, dan wordt de vermoeidheid waarschijnlijk door verschillende factoren in stand gehouden. Lees wat mogelijke oorzaken van vermoeidheid na kanker zijn.
Wat is er te doen aan chronische vermoeidheid?
Meestal is er iets aan de vermoeidheid te doen. Of je kunt de vermoeidheid draaglijker maken. Meer bewegen kan bijvoorbeeld helpen. Beter leren omgaan met je energie ook. Er zijn zorgverleners die je hierbij kunnen helpen.
Lees de tips bij vermoeidheid en lees meer over hulp bij vermoeidheid.
Soms gaat vermoeidheid niet over. Je moet dan afscheid nemen van bepaalde dingen, omdat je die echt niet meer kunt doen. Het kan heel moeilijk zijn om dat te accepteren.
Meer weten?
-
Nederlands kenniscentrum chronische vermoeidheid (NKCV)
Het NKCV behandelt jaarlijks veel patiënten met chronische vermoeidheid en doet wetenschappelijk onderzoek naar chronische vermoeidheid.