Behandeling met mitotaan

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Veel mensen met bijnierkanker krijgen het medicijn mitotaan (Lysodren®) voorgeschreven. Mitotaan maakt de bijnierschors stuk. Mitotaan zit in tabletten en je gebruikt dit medicijn tussen de 2 en 5 jaar.

Mitotaan na de operatie

Je kunt mitotaan krijgen als nabehandeling na de operatie. Dat geldt niet voor iedereen. Je hoort van je arts of het in jouw situatie zin heeft om dit medicijn te gebruiken.

Mitotaan om de ziekte te remmen

Ook als de tumor niet of maar deels verwijderd is, is mitotaan een mogelijke behandeling. Het medicijn kan dan de ziekte remmen. Soms krijg je chemotherapie samen met de mitotaan.

Mitotaan tegen klachten door te veel cortisol

Bijnierkanker kan ervoor zorgen dat de bijnier te veel cortisol maakt. Te veel cortisol geeft klachten. Mitotaan kan helpen tegen deze klachten. Daarom schrijft de arts het heel soms voor vóór de operatie.

De juiste dosis mitotaan bepalen 

Wat een goede dosis mitotaan is, verschilt per persoon. Dat is vaak even uitproberen.

Je start met een bepaalde hoeveelheid mitotaan. De arts kijkt wat er gebeurt in het lichaam en kan dan meer of minder mitotaan voorschrijven. Het doel is dat er voldoende mitotaan in het bloed zit en dat je zo min mogelijk klachten hebt.  

Bijwerkingen van mitotaan

Veel mensen die mitotaan gebruiken hebben last van bijwerkingen. De meest voorkomende klachten zijn:  

  • misselijkheid
  • diarree
  • minder eetlust

Door teveel mitotaan in het bloed kun je concentratieproblemen krijgen of duizelig worden. Daarom is het belangrijk dat je de goede hoeveelheid mitotaan voorgeschreven krijgt. 

Bespreek daarom altijd met je arts als je last van bijwerkingen hebt. De bijwerkingen zijn vaak goed tegen te gaan met andere medicijnen.

Tekort aan bijnierschorshormonen door mitotaan

Omdat mitotaan de bijnierschors stuk maakt, maakt de bijnierschors geen hormonen meer. Hierdoor kun je een tekort krijgen aan bepaalde hormonen, zoals cortisol. Je arts zal daarom medicijnen voorschrijven. Een belangrijk medicijn is hydrocortison. Lees de informatie over hydrocortison bij bijnierkanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Rebecca Steenaard

Dr. Rebecca Steenaard

Arts-onderzoeker, Máxima MC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Thomas Kerkhofs

Internist, Maastricht UMC+

Illustratie mensen

Mensen die bijnierkanker hebben (gehad)

Foto Harm Haak

Prof. dr. Harm Haak

Internist, Máxima MC

Linkedin

Gemaakt door Bijnier Netwerk Nederland

Laatste update: februari 2021